Ana Sayfa Etiketler IEA Başkanı Fatih Birol

Etiket: IEA Başkanı Fatih Birol

Güneş enerjisi yatırımları, fosil kaynak yatırımlarını geçecek

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, güneş enerjisi yatırımlarının 2030'dan önce petrol ve doğal gazdaki toplam yatırımları geride bırakma potansiyeli olduğunu açıkladı.

Sıfır emisyon için yılda 5 trilyon dolar enerji yatırımı lazım

IEA Başkanı Dr. Fatih Birol, dünyadaki enerji yatırımlarının yılda 2 trilyon dolar olduğuna işaret ederek  “2050’deki sıfır emisyon hedefine ulaşılması için bunun 5 trilyon dolara çıkması lazım.” dedi.

IEA Başkanı Birol: Devreye giren kapasitenin yüzde 90’ı yenilenebilir enerji oldu

IEA Başkanı Fatih Birol geçen yıl dünyada devreye giren yeni ilave kapasitenin yüzde 90'ının yenilenebilir enerji kaynaklı olduğunu belirterek, “Özellikle güneşte ve rüzgarda maliyetlerde büyük düşüşler var.” dedi.

“Elektrik piyasalarının yeni kralı güneş enerjisi olacak”

IEA Başkanı Fatih Birol, güneş enerjisi kurulumlarında 2022 sonrasında her yıl yeni rekorlar kırılabileceğini belirterek, güneş enerjisinin dünya elektrik piyasalarının "yeni kralı" olacağını söyledi.

Birol: “Covid-19’a rağmen temiz enerji için iyimserim”

IEA Başkanı Fatih Birol küresel ölçekte Covid-19 salgını ve ekonomik krize rağmen temiz enerjiye geçişin hızı konusunda iyimser olduğunu belirterek, “Temiz enerji konusunda büyük bir kaolisyon oluşuyor. Bu da bana umut veriyor” dedi.

IEA: “Sıfır emisyon için temiz enerjiye geçilmeli”

IEA'nın 800 ayrı teknolojiyi inceleyerek hazırladığı Enerji Teknolojisi Perspektifleri 2020 Raporu'na göre, 2070'e kadar net sıfır emisyon hedeflerinin gerçekleştirilmesi için temiz enerji kaynaklarına geçişin sağlanması gerekiyor.

Kovid-19 sonrası için ‘yeşil yol’ haritası

Uluslararası Enerji Ajansı ve IMF iş birliğiyle hazırlanan Dünya Enerji Görünümü Sürdürülebilir Kalkınma Özel Raporu'nda hükümetlerin Kovid-19 krizini sürdürülebilir bir şekilde atlatabilmeleri için 3 trilyon dolarlık bir yol haritası çizildi.

Türkiye temiz enerji teknolojilerinde ihracat üssü olabilir

IEA Başkanı Fatih Birol, Türkiye’nin yenilenebilir enerji teknolojileri konusunda yetkin bir özel sektörü olduğunu belirterek, “Hem Hazar bölgesine, hem Ortadoğu’ya, hem de Afrika’ya bu teknolojileri ihraç edecek bir üs haline gelebilir.” dedi.

Devreye girecek yenilenebilir kapasite yüzde 13 azalacak

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Yenilenebilir Enerji Piyasası Güncellemesi Raporu'na göre, bu yıl devreye girecek ilave yenilenebilir enerji kapasitesinin geçen yıla göre yüzde 13 azalarak 167 GW olması bekleniyor.

Korona krizi bu yıl karbon emisyonlarını 2.5 milyar ton azaltacak

Koronavirüs nedeniyle petrol, kömür, doğalgaz gibi fosil yakıt talebinin azalmasının 2020 yılında küresel karbon emisyon salımını yüzde 5 oranında (2.5 milyar ton) azaltacağı öngörülüyor.