Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, 75 ülkedeki şirketler 2017 yılında yenilenebilir kaynaklardan 465 terawatt saat (TWh) elektrik üretimi gerçekleştirdi.

Rapora göre, üretim maliyetlerindeki düşüşün sürmesi ve şirketlerin elektrik faturalarını azaltmak istemesiyle yenilenebilir enerji talebi artacak. Ayrıca gelecekteki fiyat artışlarına karşı korunma çabaları ve sürdürülebilirlik kaygıları da yenilenebilir enerjiye ilgiyi artıracak.

Paris İklim Anlaşması ile belirlenen hedefler doğrultusunda sürdürülebilir enerji dönüşüm arayışı da şirketlerin yenilenebilir enerji kullanımına yönelmesine destek oluyor. Yine bu kapsamda çevresel kaygılar, sosyal sorumluluk ve itibar yönetimi gibi öncelikler de yenilenebilir enerjiye ilginin diğer nedenlerini oluşturuyor.

“YENİLENEBİLİRDEN İHTİYACINI KARŞILIYOR”

IRENA Genel Müdürü Adnan Z. Amin, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının, son yıllarda iş stratejisinin ana dayanak noktası haline geldiğini belirterek, “Çevresel kaygılar bu büyüme eğilimini başlatırken, yenilenebilir kaynakların sunduğu iş gücü ve fiyat istikrarı, şirketlere rekabet avantajı sağlayabilir ve sürdürülebilir büyümeyi destekleyebilir” dedi.

Temiz enerji teknolojilerini geliştirmek ve teşvik etmek için Kopenhag’da yapılan üst düzey küresel forumu The Clean Energy Ministerial’da (CEM) sunulan raporda, analiz edilen 2.400’den fazla büyük şirketin yarısının, kendi elektrik ihtiyacını karşılamak için gönüllü olarak yenilenebilir enerji kaynağı kullandığını gösterdi. Yeni öz tüketim için yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminin en yaygın model olduğu ortaya çıktı.

Büyük şirketlerin dünyanın toplam nihai elektrik talebinin yaklaşık üçte ikisinden sorumlu olduğuna dikkat çeken Amin, “Bu durum onları enerji dönüşümünde merkezi aktörler haline getiriyor. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler bu büyük potansiyeli tanıdıkça, elektrik sektöründe ve ötesinde kurumsal kaynak kullanımını teşvik eden politikaları yürürlüğe koyacak ve yenilenebilir enerjide ihtiyaç duyulan ek yatırımları hayata geçirecek” diye konuştu.

HEDEFLERE 2020’DEN ÖNCE ULAŞILACAK

Rapor, öz tüketim için elektrik üretme eğiliminin yaygın ve dinamik olduğunu, uygulamada yer alan şirketlerin çeşitli sektörlerden geldiğini ortaya koyuyor. Hacim itibarıyla, yenilenebilir enerjinin büyük kısmı malzeme sektöründe tüketilirken, yenilenebilir enerji tüketimindeki en yüksek pay yüzde 24 ile finans ve yüzde 12 ile bilgi teknolojileri sektörlerine ait.

Raporda analiz edilen şirketlerin yüzde 17’sinin yenilenebilir enerji hedefi olduğu görülürken, bu hedeflerin dörtte üçüne 2020’den önce ulaşılacağı tahmin ediliyor. Hedeflere zamanından önce ulaşılacak olması, şirketlere orta ve uzun vadede yeni hedefler koyma fırsatı sağlayacak. Ayrıca yenilenebilir enerji teknolojilerini geliştirme ve üretim maliyetlerini düşürme konularında zaman kazandıracak.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.