Dünyanın en büyük offshore (deniz üstü) rüzgar santrali 714 MW kapasiteli East Anglia ONE projesi İspanyol Iberdrola ve Avustralyalı Green Investment Group ortaklığıyla İngiltere’nin Suffolk bölgesinin 50 km açığında Kuzey Denizi’nde inşa edilecek. 102 türbinden oluşan ve 300 kilometrekarelik alanda kurulacak santralin kaplayacağı alanın büyüklüğü yaklaşık 40 futbol sahası büyüklüğünde olacak. Projenin yatırım maliyeti ise 2.5 milyar dolar.

Rüzgar enerjisinde küresel ölçekte en büyük şirket durumundaki İspanyol İberdrola tarafından İngiltere’de açık denizde yapımı devam eden ve dünyanın en büyük rüzgar santrallerinden biri olan East Anglia ONE projesi pandemi koşullarına rağmen tamamlanma aşamasına geldi. Proje toplamı 10 yıllık bir süreyi alan ve Eylül 2019’da ilk enerjisini üreten East Anglia ONE tümüyle üretime geçtiğinde offshore rüzgar santrali olarak 714 MW enerji üretme kapasitesine sahip olacak. Mart 2020’de COVID-19 pandemisinin yayılmaya başladığı günlerde projenin son etabı tamamlanma süreci içinde bulunuyordu.

IBERDROLA YENİLENEBİLİRDE 32.7 GW KURULU GÜCE SAHİP

İspanya’nın yenilenebilir enerji alanındaki küresel şirketi Iberdrola mevcut durumda yenilenebilir enerjide yaklaşık 32.7 GW kurulu güce sahip bulunuyor. Bu kapasitenin 18.2 GW’lik bölümü rüzgar enerjisinden oluşuyor. Iberdrola Avrupa ölçeğinde ise enerji şirketi olarak ikinci en büyük şirket durumunda.

Haziran 2020 itibariyle Iberdrola offshore rüzgar santrallerinde 1.268 GW kurulu kapasite yaratırken,  East Anglia dahil sırada bekleyen projelerin toplamı ise 12 GW büyüklüğünde. 2.5 milyar dolarlık yatırım bütçesi bulunan East Anglia ONE’da Iberdrola yüzde 60, Green Investment Group da yüzde 40 hisseye sahip. Proje kapsamında 1.300 kişi çalışıyor.

TÜRBİN YÜKSEKLİĞİ 167 METRE

East Anglia ONE projesi mevcut durumda küresel alanda en büyük taahhüt projelerinden biri olarak görülüyor. Aynı zamanda, Iberdrola tarafından üstlenilen en büyük yenilenebilir enerji projelerinden biri ve dünya çapında da offshore rüzgar santralleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Proje 102 türbinden meydana geliyor. Her bir türbinin tepe yüksekliği deniz seviyesinden 167 metre yükseklikte bulunuyor.

Bu uzunluk New York’taki Özgürlük Anıtı’ndan iki kat daha yüksek anlamına geliyor. Toplam alanı 40 futbol sahası büyüklüğüne eşit durumda. Santral üretime geçtiğinde İngiltere’de 600 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayabilecek.

“AÇIK DENİZDE RÜZGAR SANTRALİ KURMAK BÜYÜK İŞ”

East Anglia ONE projesinin İdari Müdürü Matthew Wooltorton, “Deniz üstünde bir rüzgar santrali kurmak gerçekten zor iş. Pandemi yayılmaya başladığı zaman, haberleri izlediğimizde bu salgının gelişeceğini anladık ve bize doğru neyin gelmekte olduğunu da gördük. Göremediğiniz bir şeyi zaten planlamanız mümkün değil” dedi.

Proje yöneticisi Wooltorton karşılaştıkları güçlükleri şu sözlerle anlatıyor: “Koronavirüs dolayısıyla ortaya çıkan karantina koşulları Iberdrola ekibinin sıklıkla karşılaştığı zorluklar listesine yeni bir halka daha ekledi. Düzensiz hava şartları inşaat sahasını şiddetli rüzgarlar veya şimşeklerle karşı karşıya bırakırken, değişen deniz akıntıları planları sürekli değiştirmeye zorlayabiliyor. Bazen dalgalı denizler mürettebata üstün gelebiliyor ve sürekli sallantılı bir ortamda bulunmaktan dolayı deniz çarpması rahatsızlığına neden olabiliyor.

Sahadan kıyıya doğru bir yolculuktasınız ve kendinizi iyi hissetmediğiniz bir günü tamamlamaya çalışıyorsunuz. Böylesi bir durumda kıyıya ulaşmaya çalışmaktan daha kötü bir şey olamaz sanırım.  Bu tüm mürettebatı tehlikeye atan bir durum sonuçta. Kimseyi geride bırakamazsınız.”

İKİ METRELİK SOSYAL MESAFE KURALI GEÇERLİ

Pandemi koşullarında çalışma ortamını değerlendiren Wooltorton şöyle diyor: “Covid-19 protokollerinin eklenmesi bizi iki metrelik sosyal mesafe ve ekiplerin ayrı vardiyalarda çalışması gibi kurallarına adapte olmak zorunda bıraktı. İnsanların iskelelerde aynı anda bulunmasını önlemek için seyir süreleri kademeli olarak değiştirildi ve gemilere binmeden önce ısı ölçerle ön tarama başlatıldı. Mürettebatın bir parçası olarak artık sağlık görevlisi personelimiz var. Tarama konusunda onlara yardımcı olmaları, projede çalışan insanlara güven veriyor.”

102 TÜRBİN DEVREDE

Iberdrola’nın salgın protokolleri uygulamasının beklenen karşılığı aldığını belirten Wooltorton, “Proje 12 Temmuz’da tüm türbinler devreye alınarak tamamlandı. 102  türbin çalışıyor ve elektrik üretiyor. Tüm açık deniz ve kara tesislerimiz devreye alındı ve elektriği şebekeye veriyoruz. Bu yaz sonunda  projeyi tümüyle tamamlayıp operasyon ve bakım ekibimize teslim edeceğiz.” diyor.

Wooltorton, “İlginç olan şeylerden biri şu ki, East Anglia ONE rüzgar santrali aslında burada kıyı açıklarında geliştirmeyi planladığımız santrallerin en küçüğü durumunda. Yaklaşık 3 GW elektrik üretme kapasitesine sahip olacak olan East Anglia Hub’ını da burada geliştireceğiz.

East Anglia ONE  ile birleştiğinde, doğu sahiline yaklaşık 4 GW elektrik getirecek. Demek ki, projeler bittiğinde 3 milyondan fazla hane East Anglia’da üretilen temiz, yenilenebilir enerjiyle buluşacak” dedi.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.