İspanya’nın yenilenebilir enerji şirketi Iberdrola kurulu gücü 500 MW olan Avrupa’nın en büyük güneş santrali Nunez de Balboa projesini tamamladı. Tümüyle sübvansiyonsuz olarak gerçekleştirilen proje, Iberdrola’nın 2022 yılına kadar İspanya pazarına sunmayı planladığı 3 GW güneş enerjisi hedefinin ilk adımı olarak devreye girecek.

İspanyol yenilenebilir enerji devi Iberdrola, Avrupa’da bugüne kadar inşa edilmiş en büyük güneş enerjisi projesi olduğu belirtilen projesini tamamlama aşamasına geldi.

500 MW gücündeki Nunez de Balboa tesisi şu anda İspanyol şebeke operatörü Red Electrica de Espana (REE) ile testlerden geçerken, tesisin bu yılın ilk çeyreğinde tam ticari faaliyette olması bekleniyor.

İSPANYA GÜNEŞTE FRANSA’NIN ÖNÜNE GEÇECEK

Avrupa’nın bir önceki en büyük projesi, Fransa’nın güneyinde Neoen tarafından inşa edilen 300 MW’lik Cestas idi. Ancak Iberdrola’nın toplamda  590 megawatt olarak planlanan Francisco Pizarro projesini tamamlamasıyla İspanya’nın bu ünvanı Fransa’nın  elinden alacağı anlaşılıyor. Projenin 2022’de tam kapasiyle devreye alınması  bekleniyor.

Nunez de Balboa projesindeki modüller, üç Çinli üretici Suntech, Longi ve GCL-SI tarafından sağlanırken, proje için toplam yatırımın 290 milyon euro düzeyinde olduğu açıklandı. Tüm finansman ise Avrupa Yatırım Bankası ve İspanyol devlet bankası Instituto de Crédito Oficial tarafından sağlandı.

Verilen bilgiye göre Iberdrola, 2022 yılına kadar İspanya’ya 3 GW güneş enerjisi kapasitesi yaratmayı ve 2030’a kadar toplam 10 GW düzeyinde yenilenebilir enerji tesis etmeyi planlıyor. Şirket, ABD dahil olmak üzere dünyanın çeşitli yenilenebilir enerji piyasasında faaliyet gösteriyor.

AVRUPA’DA GÜNEŞ KAPASİTESİ 2022’DE İKİ KATINA ÇIKACAK

Avrupa’da sübvansiyonsuz projelere doğru bir kayış gerçekleşirken, kıta çapında toplam güneş enerji kapasitesi 2019 yılında bir önceki yıla kıyasla iki katına çıktı ve bu artışın hızlanması da bekleniyor. SolarPower Europe tarafından yapılan bir araştırma 2019’da 16.7 GW olan güneş kapasitesinin iyimser senaryoda 2020 yılında iki kattan fazla artışla 35 GW’ye çıkacağını öngörüyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.