Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin çevre ve enerji bakanları yenilenebilir enerjiyle ilgili 2030 hedeflerini yükseltme konusunda mutabakata vardı. AB ülkeleri yenilenebilir enerjinin toplam enerji arzı içindeki payının 2030 yılında en az yüzde 27’ye çıkartılmasını hedef olarak belirledi. 2020 yılı hedefi ise daha önce yüzde 20 olarak açıklanmıştı.

Geçtiğimiz ekim ayında Avrupa Parlamentosu 2030 yenilenebilir enerji hedefinin yüzde 35’e çıkartılması yönünde AB ülkelerine çağrıda bulunmuştu. Geçen hafta da büyük teknoloji, endüstri ve enerji şirketleri aynı hedefi dile getirmişti.

Atılması gereken adımlar kapsamında, bakanlar aynı zamanda yenilenebilir enerjinin payının ulaştırma sektöründe artırılması için biyoyakıt kullanımının artırılması konusunda anlaştı. Bu ülkelerde birinci nesil biyoyakıtların enerji üretiminde kullanımı tarım ve gıda üretiminin zarar göreceği gerekçesiyle eleştiriliyor.

AB ülkeleri ulaştırma sektöründe 2030 yılı hedefi olarak yenilenebilir enerjinin payını yüzde 14 olarak belirlemiş durumda.

SERA GAZI YÜZDE 40 AZALTILACAK

Demiryolunun yenilenebilir ulaştırma hedeflerine dahil edilmesi, Avrupa demiryolu ağının büyük bölümleri halihazırda elektriklendirilmiş olduğundan, Avrupa Komisyonu tarafından eleştiriliyor.

Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu gelecek yıl bu konuyla ilgili sonuç metni üzerindeki görüşmeler sırasında bir uzlaşma arayacak.

AB’nin yenilenebilir enerji hedefi, küresel ısınma artışını 2 dereceyle sınırlayan Paris Anlaşması ile uyumlu olarak birliğin 2030 yılına kadar sera gazı emisyonunu en az yüzde 40 azaltma taahhüdünün bir parçası olarak ele alınıyor.

AB ülke bakanları ayrıca, elektrik piyasasında, tüketicilere akıllı sayaçların dağıtılması ve şebeke operatörlerine enerji depolama tesislerini çalıştırma izni verme konusunda ortak bir noktada anlaştı.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.