İzmir’in rüzgar projeleri ile gündeme gelen Karaburun ilçesinde Çalık Enerji’ye ait Sarpıncık RES projesinin “ÇED Olumlu” raporunun iptali için yöre halkının Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvuruda AYM, hak ihlali kararı vererek yeniden yargılamaya hükmetti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Sarpıncık RES projesi için verilen ÇED Olumlu kararı için, 2015 yılında Karaburunlu yurttaşlar tarafından açılan davada, İzmir 5. İdare Mahkemesi, proje sahası ve civarında yapılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda, ekolojik olarak kabul edilebilir olmadığı gerekçesiyle iptal etmişti.

“YARIMADADKİ RES’LER BÜYÜK BİR ALANI KAPLIYOR”

Kararda şöyle denildi: “Planlanan rüzgâr santrallerinin teknik şartlara uygun tasarlandığı ancak teknik bir projenin hayata geçmesi için ekolojik olarak kabul edilebilir olması gerektiği, yarımadada bulunan mevcut rüzgâr türbinlerinin kümülatif olarak çevre etki değerleri dikkate alındığında zaten yarımadanın büyük bir alanını kaplamış olan rüzgâr santralleri var iken yeni bir projenin daha bu alanda faaliyete geçmesi ile özgün, bakir alanlar içeren ve oldukça zengin bir biyoçeşitliliği barındıran yarımadada yaşayan canlıların sığınacağı başka bir yaşam alanının kalmayacağı…”

Daha sonrasında bakanlık ve yatırımcı firma mahkemenin bu kararını temyiz etmiş ve dosyayı inceleyen Danıştay 14. Dairesi, 2016 yılında verdiği kararda yerel mahkemenin bu kararını bozarak ve Karaburunlu yurttaşların davasını, itiraz yolu kapalı olacak şekilde, kesin olarak reddetmişti.

Bu gelişme üzerine, adil yargılanma haklarının ihlal edildiği gerekçesi ile AYM’ye başvuran Karaburunluların başvurusu kabul edildi ve 29 Eylül 2020 tarih ve 2016/13031 nolu kararla, başvurucuların gerekçeli karar hakkının Danıştay 14. Dairesi tarafından ihlal edildiğine ve bu ihlalin düzeltilmesi için yeniden yargılama yapılmasına hükmedildi.

“MÜCADELENİN HAKLILIĞI TESCİLLENDİ”

Karaburunlu yurttaşlar adına davayı takip eden ve AYM başvurusunu yapan avukat Cem Altıparmak, AYM’nin vermiş olduğu ‘adil yargılanma hakkının ihlali’ kararının çevre ve ekoloji mücadelesi için oldukça önemli bir karar olduğunu belirtti. Altıparmak, “Binlerce sayfalık ÇED raporları didik didik edildi. Bu süreçte yaşananların adalet adına oldukça kötü gelişmeler olduğunu vurgulayan Altıparmak, son olarak AYM’nin yeniden yargılanma kararı ile mücadelelerinin haklılığının tescillendiğini ifade etti.

Öte yandan Karaburun yarımadası rüzgar potansiyeli ve yatırıma elverişli olması nedeniyle yatırımcıların ilgisini çekiyor. İzmir’in 1.450 MW RES kurulu gücü içinde yaklaşık 400 MW’si Karaburun yarımadasında bulunuyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.