Danimarka, elektrik tüketiminin yaklaşık  yarısını rüzgar enerjisinden karşılayarak bu alanda yeni bir  rekor kırarken, ülkenin yenilenebilir enerjide büyük bir devrim gerçekleştirmekte olduğu  belirtiliyor.

Ülkenin şebeke operatörü Energinet tarafından yapılan açıklamaya göre, Danimarka 2019’da toplam elektrik tüketiminin yüzde 47’sinden fazlasını rüzgar enerjisinde sağladı. 2018’de ise bu oran yüzde 41 olarak gerçekleşmişti.

Offshore yani denizde kurulu rüzgar türbinlerinin ürettiği enerjinin payı 2018 yılındaki yüzde 14 seviyesinden 2019 yılında yüzde 18’e yükselirken, karada kurulu rüzgar santrallerinden sağlanan elektriğin payı ise yüzde 29 düzeyine çıktı.

DANİMARKA DÜNYA LİDERİ

Danimarka, yenilenebilir enerjide dünya lideri olarak bilinirken, 2018 yılında enerjisinin yüzde 28’ini rüzgardan üreten en yakın rakibi İrlanda’nın çok ilerisinde bulunuyor.

Danimarka ve İskandinavya’nın en büyük rüzgar çiftliği olarak bilinen Horns Rev 3, geçen ağustos ayında açıldı ve Danimarka’da 425.000 konuta elektrik sağlıyor.

Öte yandan Kuzey Denizi’nde kurulu bulunan offshore rüzgar santrali ise Danimarka’nın yüksek rüzgar enerjisi üretimine katkıda bulunmaya devam ediyor.

Danimarka Baltık Denizi’nde Kriegers Flak adında daha büyük bir rüzgar çiftliğini 2021 yılına kadar kurmayı planlıyor.

Wind Europe isimli kuruluş tarafından yayınlanan veriler rüzgar enerjisinin Avrupa’da yüzde 14’lük oranla ikinci en büyük enerji kaynağı olduğunu gösteriyor.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.