Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) Genel Direktörü Francesco La Camera koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle dibe vuran petrol fiyatlarının yenilenebilir enerji planları ve yatırımları üzerinde olağanüstü bir etkisinin olmayacağını savundu.

La Camera, “Petrol fiyatı enerji üretiminde önemsiz bir rol oynuyor ve bu açıdan yenilenebilir enerjiyle rekabet edemiyor. Yenilenebilir enerji son 6 yıldır yeni enerji üretim kapasitesinde belirleyici hale geldi. Çünkü başta kömür olmak üzere konvansiyonel fosil yakıtlar karşısında daha rekabetçi durumda.” dedi.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARI ETKİLEYEBİLİR

Petrolün ulaştırma sektöründe daha önemli bir rol oynadığına dikkat çeken La Camera, bu alandaki toplam talebin yarısının petrolden karşılandığını belirtti. La Camera taşımacılık sektöründe düşük emisyon hedefi olmayan ülkelerde petrol fiyatının uzun süre düşük seyretmesinin elektrikli araçların benimsenme hızını yavaşlatabileceğine işaret etti.

Diğer yandan La Camera, petrol fiyatındaki volatilitenin geleneksel olmayan petrol ve doğalgaz kaynakları ve uzun vadeli kontratların uygulanabilirliğini baltalayacağını bunun da fosil yakıt sübvansiyonlarını yenilenebilir enerjiye yönlendirmek için bir fırsat sunacağını kaydetti.

2014 yılındaki petrol düşüşünü hatırlatan La Camera, o tarihte yenilenebilir enerji yatırımlarının rekor kırdığını belirterek, “Düşen petrol fiyatıyla yenilenebilir enerji yatırımları arasında bir ilişki olduğuna dair kanıtın olmadığını bize göstermişti” dedi.

NE COVİD-19, NE DÜŞÜK PETROL FİYATI

COVİD -19 salgının birçok sektörde global tedarik zincirlerini tehdit ettiğini belirten La Camera, bundan dolayı yenilenebilir enerji üzerinde de etkileri olacağını belirtti. Ancak La Camera, “Burada anlamamız gereken kritik konu, enerji dönüşümüyle ilgili uzun vadeli planlar ve momentumdur. Ne Covid-19, ne düşük petrol fiyatları ülkelerin sürdürülebilir kalkınma ve karbonsuzlaştırma yolundaki hedeflerini engelleyemeyecek.” dedi.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.