Türkiye enerji sektöründe güneş enerjisi santrallerinin yatırım, danışmanlık, bakım onarım, EPC, online satış ve toptan satış faaliyetlerini gerçekleştiren Gumbel Group, 9 Aralık’ta online olarak düzenlenen SolarVizyon 2020 Semineri’nde ana sponsorlar arasında yer aldı. Seminerin açılış oturumunda bir konuşma gerçekleştiren Gumbel Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Herdem, EPC’lerin dijital dönüşümüne değindi.

Enerji sektöründe EPC terimiyle dile getirilen, yani mühendislik, teslim ve montaj işlemlerinin dijitalleşme sürecine ilişkin görüşlerini aktaran Mustafa Herdem, şunları dile getirdi: “Dünya, son hızla dijitalleşiyor. Bu dijitalleşme sürecinden güneş enerjisi sistemleri de nasibini alıyor. Bugün bir müşteriye ürün satışı gerçekleştirirken tanıtımdan sözleşmeye kadar her aşamayı dijital platformlar üzerinden gerçekleştiriyoruz. Bu süreçte her adımdaki soru işaretlerine cevapları en kolay bulabildiğiniz yer dijital platformlar oluyor.

Burada önemli olan nokta şu; proje büyüdükçe sahip olduğu veri de büyüdüğü için bu verinin her bir kırıntısı kontrol edilmeli ki ilerleyen dönemde pürüzler yaşanmasın. Dolayısıyla amacımız sık sık yaşanan süreçleri şeffaflaştırarak dijital bir platforma taşımak. Öncelikle hükümetimizin başlattığı e-devlet sistemiyle bizlerin de süreçleri kolaylaşıyor. Yoksa dijitalleşme deyince sahada çalışan robotlardan bahsetmiyoruz. Çünkü günümüzde dijitalleşen süreçlerle bugünkü şirketler, gelecek nesillere birçok bilgi ve sistemi miras bırakabilecek.”

“TARAFLAR SÖZLERİNİ TUTMAK ZORUNDA KALACAK”

Güneş enerjisi pazarı adına 5 yıl sonrasının projeksiyonunu yapan Gumbel Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Herdem, şunları söyledi: “Öncelikle trendlerin ve teknolojilerin değiştiğini göreceğiz. Depolamayı konuşuyor, panel teknolojisindeki değişiklikleri deneyimliyor olacağız. Dijitalleşme tarafında ise süreçler şeffaflaşacağı için tüm taraflar, verdikleri sözün arkasında durmak zorunda olacak. Yani bugün eksik dile getirilen verilerin yarın doğrusu açığa çıkacak.

Garanti vb. söylemleri dile getirmek kolay ancak dijitalleşme ile bu verilen sözlerin gerçekliği ortaya çıkacak. Çünkü yatırımcılara tavsiyem torunlarına miras bırakacakları bu sistemlerde kaliteyi hafife almamalarıdır. Dolayısıyla dijitalleşme ile güneş enerjisi süreçlerinde kelime kelime talepler ve taahhütler seçilebilecek. 2025’te sezgilerle ya da inanarak değil, şeffaf bir dijital platformda görerek yatırımlarını yapabilecek.”

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.