Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, güneş ve rüzgar enerjilerine dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) olarak belirlenen bölgeleri açıkladı. Buna göre, güneş enerjisine dayalı YEKA’lar, Niğde Bor, Şanlıurfa Viranşehir ve Erzin rüzgar enerjisine dayalı YEKA’lar Edirne, Kırklareli-Demirköy, Kangal, Gürün ve Eskişehir olarak duyuruldu.

Erzin YEKA’ya dahil edilen koordinatlar Hatay’ın yanı sıra Osmaniye’nin Toprakkale ve Adana’nın Ceyhan ilçelerini de içerdi.

KARAPINAR YEKA’NIN SINIRI REVİZE EDİLDİ

Bakanlık kararından ayrıca, daha önce ilan edilen Karapınar YEKA’nın sınır ve köşe koordinatlarının revize edilmiş haline de yer verildi. Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santralinin kurulacağı Karapınar YEKA, 1.000 MW kapasiteye sahip. İhalesinde en iyi teklifi 0.0699 USD/kWh ile Kalyoncu- Hanwha Grubu vermişti.

Proje kapsamında, Türkiye’de yılda minimum 500 megavat fotovoltaik modül üretim kapasitesine sahip güneş paneli fabrikası kurulacak ve 10 yıl boyunca Karapınar YEKA’da 1.000 megavatlık bağlantı kapasitesi tahsisi yapılacak. İlk 500 megavattaki yerlilik oranının yüzde 60 olması planlanıyor. İlk etaptaki yatırımın 1.5 milyar doları aşması bekleniyor.

RÜZGARDA FİYAT 3.48 DOLAR CENT’E İNDİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca, 1.000 megavatlık rüzgar enerjisi kapasitesi oluşturulması için açılan ve Türkiye’nin ilk Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinde kilovatsaat başı en düşük teklifi 3.48 dolar/cent ile Siemens-Türkerler-Kalyon Enerji konsorsiyumu vermişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 3 Ağustos 2018 tarihinde, hükümetin 100 günlük eylem planını açıkladığı törende güneş enerjisinde 3.000 MW’lık lisans için 100 gün içinde ihale yapılacağını söylemişti.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.