GÜYAD Başkanı Cem Özkök

Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) dün gerçekleştirilen 4. Olağan Genel Kurulu’nda ismini Yenilenebilir Enerji Yatırımcıları Derneği olarak değiştirdiğini açıkladı. Sadece güneşe değil yenilenebilir enerjinin tamamına hitap etmek amacıyla alınan ve ‘Büyük Dönüşüm’ olarak adlandırılan bu karar sonrası kurum isminin kısaltması ise artık yerleşik bir marka olması nedeniyle değişmeyecek ve GÜYAD olarak kalacak.

Genel Kurul’da aynı zamanda yeni dernek yönetimi de seçildi. Seçim sonuçlarına göre Cem Özkök yeniden Başkan seçilirken 3 yıl görev yapacak olan 9 kişilik yeni yönetim kurulu da belirlenmiş oldu.

Genel Kurul gündeminin ele alınması ve yönetim ve denetim kurulu seçimlerinin yapılmasının ardından yeniden GÜYAD Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilen GÜYAD Başkanı Cem Özkök, kuruldukları günden bu yana yenilenebilir enerjinin tüm alanlarına fayda sağlayacak çalışmalar içinde olduklarını belirterek şunları kaydetti: “Önümüzdeki on yıllarda en çok yatırım yapılacak enerji alanının ‘yenilenebilir enerji kaynakları’ olduğunu artık net olarak biliyoruz.

‘Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği GÜYAD’ adıyla faaliyete başlayan derneğimiz kurulduğu günden bu yana yalnızca güneş enerjisi sektörü için değil yenilenebilir enerjinin tüm alanları için yapılan çalışmalarda yer aldı, ülkemizde yenilenebilir enerjinin geliştirilmesi için yapılan çabalardan hiçbir noktada geri kalmadı.

“BÜYÜK DÖNÜŞÜM HAMLESİ”

Zaten yola çıkarken de amacımız ‘ülkemizde yenilenebilir enerji yatırımlarının ve yatırımcılarının hak ettiği yere gelmesi ve uygun yatırım ikliminin oluşması için faaliyet göstermek’ olarak belirlenmişti. Bunun en önemli nedenlerinden biri, GÜYAD’a üye olan Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin yenilenebilir enerjinin tüm alanlarında faaliyet gösteriyor olması. Bu da bize farklı bir sorumluluk yükledi ve esasen sektörün tamamını kapsayan bu fiili temsili derneğimizin isminden başlayarak kamuoyuna duyurmaya karar verdik.

Bundan sonra yola bizim ‘Büyük Dönüşüm’ adını verdiğimiz bir hamle ile ‘GÜYAD Yenilenebilir Enerji Yatırımcıları Derneği’ adı ile devam edeceğiz. Böylelikle; geleceğin en önemli enerji alanlarından biri olan ‘yenilenebilir enerjinin’ tamamını kapsadığımızı Türk ve dünya enerji arenası ile paylaşmış olacağız.”

DÖNMEZ: “NİSANDA YEKA YARIŞMALARINI TAMAMLARIZ”

GÜYAD 4. Olağan Genel Kurulu
Enerji Bakanı Fatih Dönmez GÜYAD Genel Kurulu’na video konferansla katıldı.

GÜYAD 4. Olağan Genel Kurulu’na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de toplantıya video konferans yoluyla bağlanarak sektördeki son gelişmeleri değerlendirdi. Bakan Dönmez Türkiye’nin güneşten elde ettiği elektrik üretiminin son bir yılda yüzde 50 oranında arttığını belirterek salgının etkilerine karşın güneş enerjisinin geleceğine dair büyük beklentileri olduğunu söyledi.

10 yıl öncesine göre güneş enerjisi maliyetlerinin en az 5 katı oranında azaldığına dikkat çeken Dönmez, 2030’a kadar güneş enerjisi alanında yılda ortalama yüzde 10 büyüme beklendiğini ve güneşin büyümenin merkezinde olduğunu sözlerine ekledi.

12 Nisan günü günlük elektrik üretiminin yüzde 8’inin elektrikten sağlandığını söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez geçtiğimiz haftalarda başvuruları alınan güneş YEKA ile ilgili bir soruyu yanıtlarken de mini YEKA’da 709’dan fazla başvuru aldıklarını ve alınan tekliflerle ilgili kesin bir takvim vermemekle birlikte çalışmaların devam ettiğini, Nisan ayı içerisinde bu yarışmaların tamamlanabileceğini belirtti.

HİBRİTLE İLGİLİ YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ

Toplantıya yine video konferans aracılığıyla katılan EPDK Elektrik Piyasası Daire Başkanı Deniz Daştan da hibrit projelerle ilgili düzenlemeler hakkında açıklama yaptı. Hibritle ilgili yönetmelik değişikliğinin 3 hafta içinde kurula gelmesini beklediklerini söyleyen Daştan, “Biz de bir an önce güneşi şebekeye bağlamak istiyoruz. EPDK olarak şebeke kapasitelerini zorladığımızın farkındayız ancak zannediyorum saha usulleri yasası yürürlüğe girdikten sonra birkaç hafta içerisinde ivme kazanacağımızı düşünüyorum” dedi.

GÜYAD’IN YÖNETİMİNE YENİ İSİMLER SEÇİLDİ

Genel Kurul’da Cem Özkök yeniden GÜYAD başkanlığına seçilirken, yönetim ve denetim kuruluna yeni isimler de seçildi. GÜYAD’ın yeni yönetim kurulu üyeleri ise şöyle belirlendi:

  • Birol Ergüven – Limak Enerji
  • Kürşat Tezkan – Akfen Elektrik
  • İbrahim Erden – Erciyes Anadolu Holding Enerji Grubu
  • Burak Kuyan – Doğan Enerji Yatırımları
  • Hakan Aytekin – Altek Alarko
  • Sinan Ak – Zorlu Enerji
  • Mehmet Emre Okuyan – Borusan EnBW Enerji Yatırımları
  • Ezgi Katmer – Enerjisa Enerji Üretim
Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.