Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nin (TÜREB) ocak-haziran dönemine ilişkin “Rüzgar Enerjisi İstatistikleri Raporu” yayımlandı. Rapora göre, Türkiye’nin rüzgar enerjisinde kurulu gücü bu yılın ilk 6 ayında 246 MW’lık santralin işletmeye alınmasıyla 7 bin 615 MW’ye ulaştı.

İşletmedeki rüzgar enerjisi santrallerinin (RES) kurulu güç bakımından yüzde 71,85’i Ege ve Marmara bölgelerinde yer alıyor. Mevcut projelerin yüzde 13’ü Akdeniz, yüzde 10,01’i Anadolu bölgesinde bulunuyor.

İZMİR İLK SIRADA YER ALIYOR

Türkiye’de yılın ilk yarısında il bazında rüzgarda toplam kurulu kapasite sıralamasında yüzde 19,20 ile İzmir ilk sırada yer alırken, bu ili yüzde 14,90 ile Balıkesir izledi. Manisa yüzde 8,80’lik payı ile rüzgar enerji santrallerinde üçüncü sırada yer aldı. Manisa’yı yüzde 6,64 ile Çanakkale takip etti.

Kurulu güce ek olarak toplam 619,3 megavat kapasiteli 17 rüzgar enerji santrali ise halen inşaat halinde bulunuyor. Rapora göre, bu yılın ocak-mart döneminde rüzgardan sağlanan elektrik oranı yüzde 8’in altına inmedi ancak sonraki aylarda mevsimsel sebeplerle düşüş görüldü.Haziran ayında rüzgardan elde edilen enerji Türkiye’nin toplam elektrik ihtiyacının yüzde 7,42’sini karşıladı.

BÜYÜMENİN DEVAMI İÇİN YENİ YEKDEM FİYATI LAZIM

TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım, rüzgar enerjisinin Türkiye enerji yelpazesindeki payının özellikle son 7 yılda 3 kat büyüdüğünü belirtti. Yıldırım, “Türkiye’nin rüzgarda yakaladığı büyüme hızını önümüzdeki yıllarda da sürdürmesi gerekiyor.

Mevcut Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destek Mekanizması (YEKDEM) 2020 Aralık ayında sona erecek. Biz rüzgarda büyümenin devam etmesi için yeni YEKDEM fiyatının hem sürdürülebilir hem de finanse edilebilir bir çıpa fiyat getirmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.