Ülkeler yenilenebilir enerjiyi giderek artan bir oranda mevcut enerji sistemlerine entegre eden yenilikçi çözümleri kullanırken, inovasyonlar maliyet etkin küresel enerji dönüşümlerinde de kilit bir rol oynuyor.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) Brüksel’de açıklanan “Yenileneblir Enerjinin Geleceği İçin İnovasyon Çerçevesi” başlığını taşıyan raporunda, küresel enerji sektörünün karbonsuzlaştırılmasını öngören Paris Antlaşması’nın 2050 yılına kadar toplam elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payının yüzde 85’e kadar çıkarmasının öngörüldüğüne dikkat çekilerek, “2025’e gelindiğinde değişik yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanan enerji toplam küresel enerjinin yüzde 60’ını oluşturacak.” denildi.

İNOVASYONLAR DÖNÜŞÜMÜN MOTORU

IRENA Genel Direktörü Adnan Z. Amin, yenilenebilir enerji kaynaklarının entegrasyonu konusunda öncü ülkelerin deneyimlerinden çıkarılacak derslerin ve bilgilerin bu dönüşümü hızlandıracak yeniliklerin güçlendirilmesinde hayati olduğuna vurgu yaparak, “Bugün Avrupa’da değişken yenilenebilir enerji kaynaklarının (VRE) payı yüzde 15 ile küresel ölçekte en yüksek oranı oluşturuyor. Avrupa’nın bu konudaki başarısı inovasyonların bize teknik olarak fizibil, ekonomik olarak da çekici olan enerji dönüşümlerini sağladığını gösteriyor.

Avrupa karbonsuzlaştırma ve sistem ölçeğinde yenilenebilir enerjinin benimsenmesi konusunda büyük bir liderlik gösterdi. İnovasyonlar enerji dönüşümünün fitilini ateşleyen motor durumunda ve inovasyonun küresel yolculuğuna da hız katıyor. IRENA’nın yeni raporunda, dünya çapında pilot uygulamalara ilişkin net, yönlendirilebilir ve kapsamlı bir rehber bulunuyor”dedi.

AVRUPA KÜRESEL LİDERLİĞE OYNUYOR

AB Enerji ve İklim Eylemi Komiseri Miguel Arias Cañete, Avrupa’nın iklim hedeflerine ulaşmada yenilenebiir enerjinin önemine dikkat çekerek, Avrupa Birliği hali hazırda iklim nötr bir ekonomi yaratılmasını hedefleyen modernizasyon ve dönüşümü başlatmış durumda.

AB’nin temiz enerji paketini uygulayarak inovasyonu artıracak ve de Avrupa Birliği bu şekilde iklim değişikliğine karşı savaşta küresel liderliğini göstermeye, dünyanın geri kalan bölgelerine yenilikçi çözümlerini ihraç etmeye devam edecek. İnovasyon tüm çabalarımızın merkezinde yer alan bir konu. IRENA’nın bu raporu iklim değişikliği etkisini nötr bir hale getirmek suretiyle 2050 hedefine ulaşarak AB’nin dünyanın en büyük ekonomisi olmasında en değerli katkıyı yapacak” dedi.

RAPORUN TEMEL BULGULARI

  • İnovasyon maliyet etkin bir küresel ekonomi dönüşümünü hızlandıracak.
  • Esnek enerji sistemleri enerji dönüşümden sağlanacak faydayı azami düzeye çıkarıyor.
  • Enerji sistemlerindeki inovasyonlar yenilenebilir enerjinin hızlandırılmasına bağlı maliyetleri minimize ediyor.
  • Değişken yenilenebilir enerji kaynaklarını mevcut elektrik sistemlerine entegre etme konusunda yeterince yenilikçi çözüm üretilmiş durumda. Bununla birlikte, politika yapıcılar teknolojinin, iş modellerinin, pazar tasarımının ve sistem çalışmasındaki yenilikler arasında sinerji yaratan sistematik bir yaklaşıma dayanan ve VRE’nin büyük ölçüde maliyet etkin bir şekilde entegrasyonunu sağlayacak esneklik çözümleriyle sonuçlanan bir yenilik çerçevesi benimsemelidir.

    2050’DE YÜZDE 50’YE ÇIKACAK

  • Digitalleşme, elektrifikasyon, desantralizasyon gibi enerji sektöründeki inovasyon trendleri enerji sektörü dönüşümü hızlandıracak süreçler olacak.
  • IRENA tahminlerine göre  eğer esnek seçenekler uygulama alanı bulursa yenilenebilir enerjinin mevcut enerji sistemlerine entegrasyonu için gerekli yatırımlar ve ilave yatırımlarla birlikte toplamda 2050 yılına kadar 18 trilyon dolara ulaşacak.
  • Avrupa Birliği yenilenebilir entegrasyonunda yüzde 15’lik payla önde gidiyor. 2050’ye gelindiğinde bu oran yüzde 50’ye çıkacak.
  • Dünyada en büyük enerji sistemine sahip üç ülke olan  Çin,Hindistan ve ABD. BU üç ülke  yenilenebilir kaynakların toplam içindeki payını yıllık bazda yüzde 10’dan daha fazla bir artış sağlayarak 2022 yılına kadar iki katına çıkaracaklar.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.