ABD’de doğalgazın, kaya gazının keşfiyle bollaşması ve ucuzlamasının yanısıra, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminin artması nükleer enerjinin sonunu getirebilir.

Bloomberg’in haberine göre, nükleer santraller ülkenin kaya gazından (shale gas) gelen ucuz gaz bolluğuyla rekabet etmek için mücadele ederken, hala önemli bir avantaj sunuyorlar. Nükleer destekçilerine göre, bu santraller karbon emisyonlarına neden olmadan 24 saat elektrik üretiyorlar. Bu arada yenilenebilir enerji kaynakları ise, 24 saat elektrik üretme konusunda henüz baz yük olamadılar. Ancak batarya teknolojilerinin giderek gelişmesi sayesinde bunun da zaman meselesi olduğu belirtiliyor.

NÜKLEER VE FOSİL YAKITLA REKABET AVANTAJI

Enerji depolamaya imkan veren pil fiyatları 2010 yılından 2018 yılına kadar yüzde 85 oranında ucuzladı. Kaliforniya ve Arizona’da devasa depolama tesisleri kurulması planlanıyor. Bu alanda güneş olsun yada olmasın 100 saat boyunca enerji üretimine imkan veren lityum-iyon teknolojisiyle ilgili çalışmalar da sürüyor.

Sadece yenilenebilir enerjiyle işletilen bir elektrik şebekesi  konusunda araştırma yapan bir gruptan oluşan Sierra Club Direktörü Jodie Van Horn, “Tüm işaretler yenilenebilir enerjinin nükleer ve fosil yakıtlarla rekabetinin arttığını gösteriyor” diyor.

2040 YILINDA YÜZDE 100 YENİLENEBİLİR HEDEFİ

Tümüyle yenilenebilir enerjilerden üretilen elektriğe dayalı olduğu için sıfır karbon emisyonu sağlayan elektrik şebekeleri ABD’de giderek daha fazla sayıda eyalet tarafından destekleniyor. Temmuz ayında örneğin New York eyaleti 2030 yılında enerji ihtiyacının yüzde 70’ini, 2040 yılında ise yüzde 100’ünü yenilenebilir enerjiden karşılama hedefini açıklamıştı.

Kaliforniya’nın dahil olduğu diğer 7 eyalet ve Virjinya da eylül ayı başında 20250 yılına kadar enerji ihtiyacının yüzde 100’ünü yenilenebilir enerjiden karşılamayı hedeflediklerini açıklamıştı.

BloombergNEF analisti Yayoi Sekine, 2050 ile bugünkü durum arasında halen bir boşluk olduğuna dikkat çekerek, “Bugünkü teknolojilerle yüzde 85 seviyelerine ulaşabilirsiniz. Ancak kalan yüzde 15’ini de yenilenebilirden karşılamak gerçekten çok zorlu bir süreç olacak” dedi.

2050 yılına kadar BNEF uzmanları, yenilenebilir enerjinini ABD’nin toplam enerji arzındaki payının yüzde 48 olmasını bekliyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.