Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Dr. Fatih Birol, Fortune Magazine’a verdiği “Temiz Enerji İçin Tarihi Fırsat” adlı röportajda temiz enerji dönüşümü için tarihi bir fırsat yakalandığını belirterek, pandeminin enerji sektörüne etkisinin 2008 ekonomik krizinin 7 kat fazlası olduğunu ve yenilenebilir enerji hariç tüm kaynak türlerinde keskin gerileme yaşandığını söyledi.

IEA Direktörü Dr. Birol, petrol fiyatının talep düşüşü nedeniyle dibe çakıldığını ve bu alandaki yatırımların yüzde 20 seviyesinde (yaklaşık 400 milyar dolar) düşeceğini ifade etti. Talep ve yatırım düşüşlerinin bir sonucu olarak emisyonların son 10 yıldaki artışa denk gelecek şekilde düştüğünü kaydeden Fatih Birol hükümetlerin politikalarında bu fırsatı değerlendirmelerini öneriyor.

EMİSYON DÜŞÜŞÜ KORUNABİLİR

Fatih Birol’un verdiği bilgiye göre, IMF ile yapılan ortak çalışmada çözüm olarak ise pandemi sürecinde ekonomik büyümeyi ve istihdamı artırmak, emisyon düşüşünü korumak, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve dijitalizasyon alanlarında somut adımlar önerildi.

Bu öneri ve aksiyonların gerçekleşmesi durumunda ise küresel ekonomik büyümenin yüzde 1 artacağı, 9 milyon ek istihdamın oluşacağı ve karbon emisyonlarında istenen seviyelerin yakalanabileceği tespit edilerek, 40 ülkeden bakanlar ile gerçekleştirilen toplantıda mutabakat sağlandı.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.