Türkiye’nin enerji dönüşümü konusunda çalışan düşünce kuruluşu SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi ‘Enerji Dönüşümünde Yerli Doğal Gazın Rolü’ kısa çalışmasını hazırladı. SHURA Direktörü Dr. Değer Saygın, bu çalışmanın yeni bulunan doğal gazın Türkiye ekonomisine en yüksek katkıyı sağlaması için yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği ile birlikte sürdürülebilir bir şekilde kullanılması gerektiğini belirtti.

320 milyar metre küp potansiyele sahip yerli doğal gazın tüm ithal doğal gaz kaynaklarını ikame etmesi halinde Türkiye’nin doğal gaz tüketimini yedi yıl karşılayabileceğini, sadece binalar ve sanayi için kullanılması halindeyse 12 yıl yetecek potansiyeli olduğunu vurgulayan Saygın şunları söyledi:  “Bu günümüz ithal doğal gaz değeri üzerinden ortalama 80 milyar dolarlık bir ekonomik fayda demektir.

Bu da Türkiye’nin toplam yıllık enerji ithalatının neredeyse iki katına eşit. Bu sadece yeni açıklanan kaynak potansiyelinden sağlanacak olan fayda. Bulunan kaynağın ithalatı azaltması beklenirken, gazın çıkarılması da yeni bir sektörün ortaya çıkmasına kapı açacak. Ayrıca doğal gaz zincirinde yer alan sektörlerin gelişmesi ve istihdam yaratılması öngörülüyor.

Sürdürülebilirliği sağlamak için enerji tüketen sektörlerin yerli doğal gazı temiz enerji kaynaklarıyla desteklemeleri önem arz edecektir. Bu kaynakların en önemlilerinden biri ise enerji verimliliği. Enerjisini daha verimli kullanan vetalebini akıllı teknolojilerle yöneten son tüketicinin ihtiyaç duyacağı enerji azalacaktır. Bu da sınırlı miktardaki yerli doğal gaz kaynaklarının daha uzun süreli ve daha verimli kullanılmasına olanak tanıyabilir.”

HİDROJEN DOĞAL GAZIN DESTEKÇİSİ OLABİLİR

Çalışmaya göre, yerli doğal gaz kaynağı enerjiyi son tüketen sektörlerin dönüşümünde önemli bir aracı olacak. Yerli kaynakların enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kaynaklı ısı ve yine yenilenebilir elektrikten üretilen hidrojenle desteklenmesi ise tam bir dönüşümün sağlanması için elzem. Hidrojen de mevcut doğal gaz şebekesine enjekte edilerek kullanılabilir, bu sayede hem mevcut doğal gaz şebekesi kullanılabilir hem de ithal doğal gaza olan ihtiyaç azaltılabilir.

Çalışmada ayrıca yerli doğal gaz kaynaklarının en verimli ve düşük maliyetli kullanımı için Türkiye’nin mevcut enerji ve iklim stratejileriyle ilişkili bir yol haritasının geliştirilmesi ve bunun sosyal ve ekonomik etkilerinin araştırılması gerektiği belirtildi.

Elektrik üretim sektöründe yerli doğal gaz kaynaklarının kullanımının düşük karbonlu bir sisteme geçişte yenilenebilir enerjinin şebeke entegrasyonu için gerekli olan esnekliği sağlayacak şekilde planlanması ve esneklik fayda ve maliyetlerinin depolama gibi diğer alternatiflerle karşılaştırılması istendi.

Çalışmada “Isıtma başta olmak üzere enerjiyi son tüketen sektörlerde, yerli ve ucuz doğal gaz kaynaklarının uzun vadeli ve sürdürülebilir şekilde kullanılabilmesi için enerji verimliliği, yenilenebilir ısı ve yeşil hidrojen ile doğal gazın yarattığı fırsatlar anlaşılıp maliyet ve faydaları karşılaştıran bir planlamanın yapılması gereklidir.” denildi.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.