Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından yayınlanan son verilere göre, 2018 yılı itibariyle dünyada yenilenebilir enerji sektöründe istihdam edilen kişi sayısı 11 milyon ulaştı. 2017 yılında bu sayı 10.3 milyon düzeyinde idi.

Yenilenebilir enerji sektöründe üretim, ticaret ve teknolojik yatırımlar yıldan yıla giderek artış gösteriyor. 2018 yılında bu sektördeki istihdam tarihin en yüksek seviyesine çıktı. IRENA’nın değerlendirmelerine göre, yenilenebilir enerji arz zincirindeki çeşitlenme sektörün coğrafi yayılım           ve ayak izini de değiştiriyor. Daha yakın zamanlara kadar yenilenebilir enerji endüstrileri Çin, ABD ve Avrupa Birliği gibi belli başlı ülkelerde ve bir elin parmaklarını geçmeyen bazı dünya bölgelerinde yoğunlaşmıştı. Şimdi ise giderek artan bir hızda Çin ile birlikte Doğu ve Güneydoğu Asya ülkeleri güneş panellerinde  (PV) önde gelen ihracatçı ülkeler olarak öne çıktı.

Örneğin Malezya, Wietnam, Tayland’ın da içinde yer aldığı bu bölge ülkeleri geçen yıl yenilenebilir enerji tarafında yaratılan istihdamın önemli bir kısmını oluşturdu. Bugün Asya bölgesi yenilenebilir enerjideki toplam istihdamın yüzde 60’ını elinde tutuyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMANIN ÜÇ AYAĞI

Verileri değerlendiren IRENA Genel Direktörü Francesco La Camera, “İklim hedeflerinin ötesinde hükümetler yenilenebilir enerjiyi hem düşük karbonlu ekonomik büyümenin itici gücü olarak görüyor hem de yenilenebilir sektörlere geçiş sayesinde büyük miktarlarda da istihdam yaratılacağını biliyorlar. Yenilebilir enerji sektörü ekonomik, sosyal ve çevresel olarak sürdürülebilir kalkınmanın ana sütunlarını oluşturuyor. Küresel enerji dönüşümü momentum kazandıkça, işin istihdam boyutu hem sürdürülebilir kalkınmanın sosyal yönünü güçlendiriyor hem de ülkelerin yenilenebilire geçiş için daha yeni nedenler yaratıyor” dedi.

GÜNEŞ ENERJİSİ İSTİHDAMDA İLK SIRADA

Güneş panelleri ve güneş santralleri ile rüzgar santralleri yenilenebilir enerji endüstrilerinin en dinamik alanları olma özelliğini sürdürüyor. Güneş enerjisi toplam yenilenebilir istihdamın üçte birini elinde tutuyor. Coğrafi olarak da Asya bölgesi güneş enerjisi sektörü istihdamında küresel toplamın dokuzda birini rakamsal olarak da üç milyonun üzerinde bir sayıyı oluşturuyor. Hidro elektrik alanında doğrudan yaratılan istihdam ise 2.1 milyon kişi düzeyinde bulunuyor. Hidro elektrikte büyüme hızının ise giderek daha yavaş bir seyir izlediği görülüyor.

RÜZGAR AĞIRLIKLA KARADA

Öte yandan rüzgar sektörü faaliyetleri halen ağırlıklı karada kurulu türbinlere odaklı durumda. Bu alanda yaratılan istihdam 1,2 milyon kişiye ulaştı. Çin ise rüzgardaki istihdamın yüzde 44’ünü tek başına oluştururken, bu ülkeyi Almanya ve ABD takip ediyor. Ayrıca off-shore rüzgar santralleri  iç kapasiteyi dengeleyici bir kaynak olarak çekiciliğini sürdürmeye devam ediyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.