Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından düzenlenen online toplantıda pandemi sürecinde enerji piyasalarının durumunu değerlendirdi ve soruları yanıtladı.

Dr. Fatih Birol, son dönemde yenilenebilir enerjinin uluslararası enerji piyasalarında oldukça önemli bir konuma ulaştığını belirterek, “Bu etki artarak devam edecek. Yenilenebilir enerji daha da güçlenecek. Pandemi döneminde petrol ve doğalgaz piyasaları sıkıntılı bir dönem geçirirken bu süreçte kendi varlığını güçlendiren tek alan yenilenebilir enerji türleri oldu. Artık uluslararası piyasada tüm devletler yenilenebilir enerjide geldikleri noktayı bu bakış açısıyla değerlendirip ne yapabileceklerini tekrar gözden geçirecekler” diye konuştu.

Birol ayrıca dünyanın artık enerjide yeni kaynaklardan söz etmesi gerektiğini belirterek, “Artık enerji verimliliğini en önemli yakıt olarak görebiliriz. Hem ülkelerin cari açığını düşürüyor hem de çevreye ve doğaya daha az zarar verilmesini sağlıyor” dedi.

‘AŞI NE DERSE O OLACAK’

Birol şunları söyledi: “Salgının ilk başladığı günden itibaren büyük bir şok geçiren dünya ekonomileri pandemi sürecinde gelen olumlu ve olumsuz haberlerle bir dalgalanma süreci yaşadı. Vaka sayıları artışa geçtiğinde ve salgının yayılma hızını azaltacak kısıtlama önlemleri devreye girdiğinde enerji talebi zayıflarken vakaların düştüğü dönemde ise enerji talebi artış gösterdi. Talepteki bu hareketler özellikle petrol fiyatlarının seyrini etkiledi. Bundan sonra enerji piyasaları için aşı ne derse o olacak.

Dünya enerji sektörü daha önce hiç yaşamadığı bir krizin içinde. Bu krizin tek sebebi ise koronavirüs salgını ve buna bağlı olarak ekonomilerde gerçekleşen büyük talep düşüşleri. Enerji piyasaları uzun bir süre daha bu krizin etkilerini hissedecek. Önümüzdeki yıl içerisinde de piyasalar net bir düzlük görmeyecek.

ENERJİ PİYASALARI KIRILMA YAŞANIYOR

Pandemi süresinde enerji piyasalarının büyük bir kırılım yaşadığını ifade eden Fatih Birol, “Bu süreçte çok fazla enerji şirketi ekonomik olarak zor bir dönem geçiriyor. Özellikle bu şirketlerin sağladıkları istihdamlar da ciddi düşüşler var. Çok fazla kişi işini kaybetti. Bu beraberinde sosyal sorunları da getiriyor. Bu kısımlara da ayrıca odaklanmak şart” değerlendirmesinde bulundu.

PİYASALAR BEKLEMEDE

Bu konuda aşı çalışmalarından elde edilecek sonuçların enerji piyasalarını çok yakından ilgilendirdiğini söyleyen Fatih Birol, “Önceden Petrolde ve gazda üretim bölgelerindeki sıkıntılara ve talebe bakıyorduk ama artık bunların hepsinin önüne geçen bir etken var. O da aşı çalışmaları. Artık her şey aşının etrafında dönüyor. Aşı ne derse ol olacak.

Aşılar iyi sonuçlar getirdikçe piyasalar da ona göre olumlu tepkilerini verecek. Ancak özellikle petrol fiyatları özelinde konuşmak gerekirse şu anda yüksek fiyat beklentisi biraz anlamsız olur. Özellikle eskisi gibi 70-80 dolar seviyelerini görmek için daha beklememiz gerekiyor. Arz edilmiş veya arz edilmeye bekleyen petrol ve doğalgaz seviyesi bu kadar yüksekteyken de bu zaten mümkün görünmüyor” diye konuştu.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.