Dünya çapında yenilenebilir enerjiye geçişte en ileri adımları atan ülke olarak bilinen Almanya 2030 yılına kadar elektrik üretiminin yüzde 65’ini yenilenebilir kaynaklardan tedarik etme programına hız verdi.

Almanya bu planın bir parçası olarak 2025 yılına kadar 40 GW güneş ve rüzgar kapasitesi yaratmayı planlıyor. Almanya aynı süreçte nükleer ve kömür enerji kapasitesini de 24 GW’ye kadar azaltmayı hedefliyor.

Hazırlanan yenilenebilir enerji yasasına göre Almanya, karada kurulması planlanan rüzgar santralleri için 2025 yılına kadar 16.7 GW’lık ihaleye çıkacak. Söz konusu dönemde güneş santralleri için de 10.7 GW’lık ihale açılacak. Offshore rüzgar santrallerinde de ihaleye çıkılacak kapasite 9 GW olacak.

İlgili mevzuata göre, açık eksiltme yöntemiyle yapılacak ihalede en düşük teklifi veren yenilenebilir enerji proje sahipleri ve yatırımcılarının teklifleri kabul edilecek.

377 TERAWATT SAAT HEDEFİ TUTAR MI?

International Business Times’ta yer alan habere göre (IBT) Almanya’nın toplam enerji enerji üretiminde yenilenebilir enerjinin payını yüzde 65’lik bir orana çıkarması için bu kaynaklardan sağlanan elektrik enerjisinin 377 TWh’ye (terawat saat) ulaşması gerekiyor.

Kimi analistler Almanya’nınbu hedefini gerçekçi bulmuyor ve bu hedefi karşılamasının güçlüğüne değiniyorlar. Bağımsız denetim ve danışmanlık kuruluşu S&P Global Platts Analytics’ten analist  Sabrina Kernbichler, “Almanya’nın yüzde 65 yenilenebilir enerji hedefini, elektrikli araçların, hidrojen kullanımının ve ısı pompalarının daha yüksek penetrasyon yaratması halinde yakalayamayacağına dair açık riskler var.” dedi.

ELEKTRİK TÜKETİMİNDE YÜZDE 45 YENİLENEBİLİRDEN

Almanya enerjinin geleneksel cephesinde de önemli adımlar atıyor. Buna göre Almanya, nükleer ve kömür kapasitesini 2025 yılına kadar 24 GW azaltmayı hedefliyor.

Almanya Federal Ekonomik İşler ve Enerji Bakanlığı’na göre, elektrik tüketimindeki yenilenebilir enerji yüzdesi 2000 yılında yaklaşık yüzde 6’dan 2018’de yüzde 38’e çıktı. 2025 yılına kadar Almanya’da tüketilen elektriğin yüzde 40-45’inin yenilenebilir kaynaklardan sağlanması bekleniyor.

BOSCH GÜNEŞ ENERJİSİNE YÖNELİYOR

Almanya’nın yenilenebilir enerjiye yoğunlaşma konusundaki  gelişmelere örnek olarak da bir Alman çokuluslu mühendislik ve teknoloji şirketi olan Bosch’un nötr karbon hedefi için güneş enerjisine olan bağımlılığını artırmayı taahhüt ettiğine yer veriliyor.

Bosch, daha temiz enerjiye geçiş çabalarına hız verirken, geçen ay Alman kamu elektrik şirketi RWE’nin yanısıra Norveç’ten Statkraft ve İsveç’ten Vattenfall bulunduğu tedarikçilerle uzun dönemli üç anlaşma imzaladı. Bosch bu anlaşmalarla PV güneş enerjisi sayesinde Almanya’daki lokasyonlarının enerji ihtiyacını karşılayacak. Verilen bilgiye göre, her bir kuruluş ayrı ayrı olmak üzere RWE, Statkraft, and Vattenfall yeni inşa edilmiş olan güneş santrallerinden sadece Bosch için elektrik arzı yapacaklar.

Bosch açıklamasında, “Üç tedarikçinin sübvansiyonsuz fotovoltaik parklarından gelen elektrik, Almanya’daki Bosch lokasyonlarında tüketilmek üzere kamu şebekesi aracılığıyla taşınacak. 2021’den itibaren, bu 30 bin özel hanenin yıllık elektrik tüketimine veya elektriğin yüzde 70’ine eşit olacak. Bu rakam aynı zamanda 100 bin MWh’nin üzerinde toplam yıllık kapasite anlamına geliyor” denildi.

KARBON AYAK İZİ  BIRAKMAMAYA KARARLI

Bosch 2019’da küresel olarak yaklaşık 1,94 milyon metrik ton karbondioksit saldı. Bu rakamla Bosch 2018’deki emisyonlarından üçte bir daha az emisyon salımında bulundu. “İklim değişikliği ara vermiyor, biz de ara vermeyiz” diyen Bosch CEO’su Volkmar Denner, “Yıl sonuna kadar artık karbon ayak izi bırakmama iddialı hedefimize ulaşacağız. Enerjiye geçiş çabalarımız 2020’den sonra da devam edecek. Yenilenebilir enerjiye yatırım bunun önemli bir kanıtı” dedi.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.