Birleşik Arap Emirlikleri Su ve Elektrik Şirketi (EWEC), 2 GW kurulu gücüne sahip Al Dhafra Fotovoltaik Solar projesini 0.0135 dolar/kWh ile rekor sayılabilecek düşük bir tarife ile inşa etmek için sözleşme imzaladı.

EWEC tarafından yapılan açıklamaya göre, proje Abu Dabi Ulusal Enerji Şirketi (TAQA) ve Abu Dabi merkezli yenilenebilir enerji şirketi Masdar’ın öncülük yaptığı konsorsiyum tarafından inşa edilecek. Konsorsiyumun diğer ortakları ise Fransız elektrik şirketi EDF ve Çinli modül üreticisi Jinko Power’dan oluşuyor.

Projenin 2022 yılının ikinci yarısında hayata geçmesiyle Abu Dhabi’nin fosil yakıt kullanımından kaynaklı karbon emisyonlarında yılda 2.4 milyon tondan fazla azalma bekleniyor. Bu boyuttaki bir emisyon azaltımı yılda 470 bin aracın yarattığı emisyona denk gelirken, proje ülke  çapında 160 bin konutun da elektrik ihtiyacını karşılayacak.

EWEC’in açıklamasında, projenin Abu Dabi’ye yaklaşık 35 kilometre mesafede inşa edileceği belirtildi.

1.2 GW’LİK NOOR ABU DABİ PROJESİNİN REKORUNU KIRDI

EWEC’in CEO’su Othman Al Ali, “Ortaklarımızla çalışmaktan ve rekor düzeyde düşük bir güneş enerjisi tarifesiyle bir anlaşma imzalamaktan mutluluk duyuyoruz. Uzun vadeli enerji arzını güvence altına almak ve güneş enerjisinin mevcut ve gelecekteki enerji ihtiyaçlarını karşılamadaki ayrılmaz rolünü güçlendirmek için çalışıyoruz. Temel teknolojik ilerlemelerle birleştiğinde, Al Dhafra PV Solar projesinin mevcut elektrik arzımıza yaklaşımın çeşitlendirilmesi üzerinde önemli bir etkisi olacak.” diye konuştu.

Konsorsiyuma önderlik eden Abu Dhabi Ulusal Enerji şirketi TAQA, 1.2 GW’lık Noor Abu Dhabi güneş enerjisi santrali ile halihazırda dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali rekorunu elinde tutuyor. Planlanan 2GW’lık kapasitesiyle yeni Al Dhafra güneş enerjisi santrali projesinin mevcut projelerin çok üzerinde bir kapasite yaratırken,  BAE’nin güneş enerjisi alanındaki konumunu daha da güçlendirmeye devam edeceği belirtildi.

YENİLENEBİLİR ENERJİNİN FİZİBİL OLMA ÖZELLİĞİNE DESTEK

TAQA Grup CEO’su ve Genel Müdürü Jasim Husain Thabet, “Al Dhafra Solar PV tesisi ülkemiz ve küresel enerji sektörü için örnek bir proje olacak. Projenin düşük tarifesi ve sınıfının en iyi teknolojisinin kullanılması yanı sıra yenilenebilir enerji projelerinin fizibil olma yönünü de gösteriyor. Yerel yönetim ölçeğinde gerçekleşecek proje BAE Enerji Stratejisi 2050’de belirtilen iddialı enerji hedeflerine ulaşma konusundaki kararlı ilerlemesini de hızlandıracak. Tesis Abu Dabi’nin güneş enerjisi kapasitesini yaklaşık 3,2 GW’ye çıkaracak” dedi.

MASDAR YENİLENEBİLİRDE DÜNYA İSMİ

Verilen bilgiye göre, Abu Dabi merkezli yenilenebilir enerji şirketi ve Orta Doğu’nun lider proje geliştiricilerinden biri olan Masdar, dünyanın önde gelen yenilenebilir enerji geliştiricilerinden biri olarak kendi konumunu sağlamlaştırmaya devam edecek. 2006 yılından bu yana dünya çapında yenilenebilir enerji projelerine 4,5 milyar dolar yatırım yapan Masdar’ın halen 4GW düzeyinde bulunan yenilenebilir enerji kapasitesini ikiye katlamayı hedeflediği de duyuruldu.

Masdar Genel Müdürü Mohamed Jameel Al Ramahi ise açıklamasında, “Ödüllü Al Dhafra projesi ile birlikte, güneş enerjisi teknolojisindeki son yenilikleri muazzam ölçekte maliyet etkin bir şekilde uygulamaya koyarak  BAE daha temiz enerji kaynaklarına küresel geçişe öncülük etme kararlılığını sürdürüyor. Dünyanın yekpare en büyük güneş enerji santralini gerçekleştirmek üzere konsorsiyum olarak birlikte çalışmaktan dolayı heyecan duyuyoruz. Bu proje dünya klasmanındaki mevcut portföyümüze de güç katacak.” dedi.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.