İstanbul Tuzla’da güneş paneli üretimi yapan Çin devlet şirketi HT Solar, pandemiye karşın 2020 yılında Türkiye fabrikasından yaklaşık 650 MW’lık teslimat gerçekleştirdi. Artan talep ile birlikte birçok uluslararası firma ile işbirliği yapan HT Solar, ABD’ye en çok güneş paneli ihracatı gerçekleştiren enerji şirketi oldu.

HT Solar, İstanbul Tuzla’daki fabrikasında yıllık 800 MW güneş paneli üretim kapasitesi ile bu yıl da önemli yatırımlara imza attı. 2020’de Türkiye’de hayata geçirilen projelerde kullanılan güneş panellerinin yaklaşık yüzde 40’ının HT Solar’a ait olduğunu söyleyen HT Solar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ahmet Beler sektörün ve HT Solar’ın 2021 hedefleriyle ilgili konuştu.

Yaşam standartlarını yükseltecek, ekonomileri ayağa kaldıracak enerji türünün yenilenebilir enerji olduğunu ifade eden HT Solar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ahmet Beler, “Olumlu demografik eğilimler, yüksek şehirleşme hızı ile birlikte enerji talebinde ciddi bir ivme yakaladık. Bu sene her ne kadar çok zor bir yıl geçirsek de arz-talep dengesini hassas bir şekilde yönettiğimizi düşünüyorum. Doğru adımları atan, finans yönetimini iyi yapan ve tedarik zincirini iyi organize edebilen firmaların bu krizi çok daha hafif atlattığı aşikar.

PV sektöründe uluslararası kuruluşlar Bloomberg ve Woodmackenzie tarafından öngörülen kurulu gücün birinci ve ikinci çeyrek değerlerinde, pandemi sebebiyle yüzde 18 düşüş görüldü. Ancak daha sonra gelen normalleşme adımlarıyla sektör zor eşiği atlattı” dedi.

GÜNEŞ PANELLERİNİN YÜZDE 40’I HT SOLAR’A AİT

Türkiye’nin 2019 senesini toplamda 5.995 MW kurulu gücüyle tamamladığına dikkat çeken Beler, “Bu yıl Türkiye’de güneş enerjisi santrali toplam kurulu gücü, pandemiye rağmen önemli ölçüde artış gösterdi. Biz HT Solar olarak, 2020 yılı içerisinde, Türkiye pazarına yaklaşık 240 MW’lik teslimat gerçekleştirdik. Baktığımızda 2020‘de Türkiye pazarında bu sene içerisinde kurulan güneş enerji santrallerinin yaklaşık yüzde 40’ında HT Solar güneş panelleri kullanıldı.

Bunun yanı sıra ABD bizim için çok önemli bir pazar. 2019 yılında ABD’ye 400 MW güneş paneli ihracatı gerçekleştirdik, aynı istikrarı 2020 yılında da sürdürdük. Bu yılın sonunda da yine 400 MW hedefimizi tutturmuş olacağız. Bu rakamla 2020 yılında da ABD’ye en fazla güneş paneli ihraç eden firma olduk. Son olarak ABD’de Oregon’da 15.33 MWp kapasiteli GES projesine 375W Monokristal güneş panelleri, Maryland’de ise 26.78 MWp kapasiteli GES projesine 380W Monokristal güneş panelleri ile çözüm ortağı olduk” dedi.

2021 YILINDA 1 GW GLOBAL SEVKİYAT HEDEFLİYORUZ

“Küresel enerji sektörünün yapısı, tüm arz ve talep zinciri tamamen çevresel faktörlere göre şekilleniyor” diyen HT Solar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ahmet Beler, “Dünyanın iyiliği için rotayı, iklim değişikliklerini temel alan enerji politikaları belirliyor. Dünya sermaye piyasasında hayata geçirilen orta ve uzun vadeli iş birlikleri bu sektörün güç kazanması adına önemli avantajlar sağlıyor.

Biz HT Solar olarak dünyadaki gelişme ve dinamiklere uygun olarak 2021 için bir yol haritası oluşturduk. Türkiye pazarı için öncelikli hedefimiz pazar payımızı yüzde 60’a çıkarmak ve 1 GW global sevkiyat gerçekleştirmek. Buna ek olarak yeni yaptığımız yatırımlarla birlikte toplam panel üretim kapasitemizi de 1.2 GW’ın üstüne çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Bu yıl sektörel anlamda yenilikçi yaklaşımların ön plana çıkacağını söyleyen Mustafa Ahmet Beler, hücre teknolojisinde Half-cut’ın daha çok kullanılmaya başlandığına dikkat çekti. HT Solar olarak yeni nesil mühendislik anlayışıyla geliştirilen ürünlerle fark yaratacaklarına dikkat çeken Beler, özellikle de 2021 yılı başından itibaren 166 mm’lik hücrelerle üreteceği yeni nesil panellerle hem Türkiye’de hem de globalde projelere çözüm sunmaya devam edeceklerini ifade etti.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.