Türkiye Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, jeotermal enerjinin milli, yerli ve çevre dostu bir kaynak olarak ülke ekonomisine katkısının artması ve sektörel gelişiminin devamı için devlet tarafından desteklenmesinin şart olduğunu söyledi.

Şentürk, “Konuyla ilgili olarak sektörün beklentilerini yetkililere aktardık. Jeotermal yatırımcılarının yatırım riskleri ve maliyetleri çok yüksek. Özellikle 140 derecenin altındaki jeotermal kaynakların ekonomiye katkı sağlayabilmesi için bir düzenleme bekliyoruz. Nükleer santralden sonra yatırım maliyeti en yüksek santraller jeotermal enerji santralleridir” diye konuştu.

2020 YILINDA YATIRIM 7 MİLYAR DOLARA ÇIKACAK

Öte yandan Şentürk, jeotermal enerji sektöründeki yatırım miktarının 2020 yılına kadar yaklaşık iki kat artarak 7 milyar dolara çıkacağını belirtti. Şentürk, Türkiye’de jeotermal kaynaklı elektriğin son yıllarda büyük bir artış gösterdiğini ve her yıl büyümeye devam ettiğini söyledi.

Şentürk’ün verdiği bilgiye göre, Türkiye’nin jeotermal enerji kapasitesi, 2008’de 30 MW iken şu anda 870 MW’ye ulaşmış durumda. Bu rakam 4.5 GW olarak tahmin edilen ülkenin jeotermal enerji üretimi potansiyelinin yüzde 19’una karşılık geliyor.

KURULU KAPASİTE HER YIL YÜZDE 50 ARTTI

Mevcut durumda 870 MW kurulu gücü ile jeotermalde dünyada yedinci sırada yeralan Türkiye, bu kapasiteyi son 5 yılda her yıl yüzde 50 olmak üzere artırmayı başardı.

Şenturk, jeotermal sondaj işleminde kuyu başına 3 milyon dolarlık bir maliyet olduğunu dikkat çekerek, “1000 metrelik bir kuyu metre başına 300 dolarlık bir yatırım gerektirir. Ancak daha derinliklerinde maliyet yükselir. Örneğin 3000 metre derinlikteki bir kuyu, matkap için metre başına 1.000 dolar gerektirir. Diğer harcamalarla birlikte, 4.000 metrelik derin kuyu açma maliyeti 6 milyon dolara ulaşabilir” dedi.

Öztürk şunları söyledi: “Bugün jeotermal enerjiye yapılan yatırım miktarı 3.2 milyar dolar.  Lisanslı ve 2020 yılı için planlanan 1.750 MW’lik jeotermal enerji santrali projeleri tamamlandığında bu yatırım miktarı 7 milyar dolara ulaşacak” dedi.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.