Yeşil Haber – Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) raporuna göre, yenilenebilir enerjiler sadece doğada karbon emisyonunu azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda milyarlarca insanın hayatının her açıdan düzelmesini sağlıyor. Yeni teknolojiler ve politikalar sayesinde düşen maliyetler yenilenebilir enerjiyi teşvik ediyor. Raporda bunun da milyarlarca insan için birçok sosyo ekonomik faydası olduğu belirtiliyor.
IRENA Genel Müdürü Adnan Z. Amin, “Yenilenebilir enerji kullanımı hızla artıyor. Enerjideki bu geçiş ve genişleme hızı enerji sektörünün ötesinde sadece karbon emisyonunu azaltmakla sınırlı değil. İnsanların yaşamını düzeltiyor, yeni iş alanları yaratıyor, kalkınma hedeflerine ulaşılmasını sağlıyor. Kısacası temiz ve parlak bir geleceği garanti ediyor” diye konuştu.

YENİLENEBİLİR YATIRIMI 305 MİLYAR DOLARA ÇIKTI
Yenilenebilir enerji alanında son 10 yılda istikrarlı büyümeye dikkat çeken raporda 2004 yılında 50 milyar dolar olan global yatırımların 2015 yılı itibariyle 305 milyar dolara çıktığına dikkat çekildi. Bu olağanüstü büyümeye karşın şu anki yatırım seviyesi uluslararası karbon azaltım hedeflerine ulaşılmasını mümkün kılıyor. Amin, şunları söylüyor: “Yeni bir enerji paradigmasına daha da derinleştikçe, karbondan arındırma çabalarımıza ayak uydurmamız gerekiyor. Yenilenebilir enerji piyasasının gelişimi için politikalar ve düzenlemeler kritik olmayı sürdürüyor. Giderek daha fazla ülkenin değişken ve dağıtılmış kaynaklar arasında yenilenebilir enerjiye büyük pay ayırdığını görüyoruz. Düzenleyici kurumlar şebekeye entegrasyon için değişiklikler yapıyor. Isıtma, soğutma ve ulaştırma alanlarında yenilenebilir enerjinin daha fazla kullanımı için gelecekte çok fazla çaba gerekecek.”

YENİLENEBİLİR, ELEKTRİK FİYATLARINI DÜŞÜRÜYOR
Sürdürülebilir enerji sistemlerine daha fazla yatırımın, finansmanın ve inovasyonların faydasına dikkat çeken IRENA’nın raporuna göre, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki yenilenebilir enerji ihaleleri yaygınlık kazanıyor. Bu da elektrik fiyatlarının rekor seviyede düşmesini sağlıyor. Enerji depolama talebi değişken yenilenebilir kaynaklara entegrasyonda geniş bir rol oynuyor. Yeni sermaye piyasası araçları yeni girişimcilerin finansmana ulaşmasına destek sağlıyor.

90 MİLYON İNSAN YENİLENEBİLİR OFF –GRİD’DEN ELEKTRİK SAĞLIYOR
Güneş enerjisi alanındaki photovoltaik sistemler kapasite ve üretim olarak hızlı büyüyecek. Bu sayede elektriğin depolanmasıyla ilgili bulunacak yeni yöntemler değişken yenilenebilir enerji üretimi için oyun değiştirici olacak. IRENA, günümüzde 1 GW seviyesinde olan elektrik depolama kapasitesinin 2030 yılında 250 GW seviyesine ulaşacağını tahmin ediyor. Kurumsal yatırımcılar uzun vadedeki istikrarlı geri dönüşü nedeniyle yenilenebilir enerji alanına yatırım yapıyor. Yeni iş modelleri yenilenebilir enerji finansmanı için yeni yöntemler için umut veriyor.
Off-grid yani şebeke bağlantısı olmayan yenilenebilir enerji sistemleri sayesinde dünya genelinde 90 milyon insan elektrik kullanıyor.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.