Küresel Sürdürülebilir Havacılık Forumu’nda konuşan endüstri liderleri, önümüzdeki yıllarda ekonomik iyileşmenin yanı sıra uzun vadeli iklim eyleminin bir öncelik olması gerektiğini yinelediler.

Sektörün tüm oyuncularını havayollarını, havaalanlarını, uçak ve uçak motoru üreticilerini çatısı altında toplayan ve tüm sivil havacılık endüstrisini temsil eden  Air Transport Action Group’un  İcra Direktörü Michael Gill “Hava taşımacılığı, tarihindeki en derin şokun ortasında bulunuyor. Yıl sonuna kadar sektörde 4,8 milyona varan iş azalması ve dünyayı havayoluyla birbirine bağlama yeteneğimizde büyük bir darbe bekliyoruz. Ancak, havayoluyla kıtaları,ülkeleri ve şehirleri birbirine bağlama planları yaparken, sürdürülebilirlik ve çevresel konulardaki ilerlemelere öncelik vermeliyiz” dedi.

 “SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVACILIĞA HAZIRLIK İÇİN 10 YILIMIZ VAR”

Michael Gill  bu konuda şu görüşleri ifade etti: “Sektörümüzün 2050’ye kadar CO2 emisyonlarını yarı yarıya düşürmek gibi uzun vadeli bir iklim değişikliği hedefi var. Hükümetler, enerji sektörü ve teknoloji uzmanlarının doğru yardımları ve işbirlikleri ile küresel havacılığın yaklaşık on yılda veya on yıldan biraz daha fazla zamanda net sıfır emisyona ulaşmasını bekliyoruz. Dünyanın bazı bölgeleri bu noktayı daha erken karşılayabilecek ve bireysel bazda  bazı havayolu şirketleri zaten bu doğrultuda hedefler belirlemiş durumda.

Bunu başarmak için enerji kaynağımızda fosil yakıttan sürdürülebilir havacılık yakıtına geçiş, elektrikli, hibrit ve potansiyel olarak hidrojen yakıtlı uçaklarının araştırma ve geliştirmelerinin hızlandırılması gerekiyor. Hattta bu konuda  mevcut seviyelerimizin bile ötesine geçen bir işbirliği taahhüdü gerekecektir. Önümüzdeki 30-40 yıl için sürdürülebilir küresel havacılık ağı oluşturmak üzere gerekli zemini hazırlamak için önümüzde 10 yılımız var. ”

 “YEŞİL BİR TOPARLANMA YOLCULUĞUNU TAKİP ETMELİYİZ”

Uluslararası Havaalanları Konseyi Genel Direktörü ü Luis Felipe de Oliveira İSE endüstrinin Covid-19’dan uzun vadeli toparlanmasının bir parçası olarak sürdürülebilirliğe odaklanma ihtiyacından söz ederek şunları söyledi: “Havacılık endüstrisinin toparlanması, küresel ekonomik iyileşmenin temel sürücü gücü olacak. Havacılığın ekonomik ve sosyal faydalar sağlamaya devam edebilmesini sağlamak için yeşil bir iyileşme modelini takip etmeliyiz ve uzun vadede müreffeh ve sürdürülebilir bir endüstrinin temelini atmamız için de bu çok önemlidir.

Havaalanları, hem birbirine bağlantılılık hem de karşılıklı bağımlılık halindeki havacılık ekosisteminin merkezinde yer alıyor. Havacılık endüstrisindeki havalimanları ve paydaşlarının yeşil bir ekonomik toparlanmayı kolaylaştırmak ve gerçek bir değişim için baskılayıcı bir güç olmak olmak için uygun düzenlemelere ve hükümet politikalarının desteğine ihtiyacı var. ”

DAHA FAZLA ÇEVRE VERGİSİ ZAMANI DEĞİL

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA’nın Başkanı  CEO’su Alexandre de Juniac konuşmasında şunları söyledi: “COVID-19 havacılık endüstrisine gerçekten büyük bir hasar verdi. Ancak dünyayı güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde yeniden birbirine bağlamak için çok çalışıyoruz. Kendimizi, ortaklarımızı ve hükümetleri, yeşil bir toparlanmada karbon hedeflerimize ulaşmak için zorlamaya kararlıyız.

Ancak bu, insanları ailelerine yeniden buluşturmayı veya  iş seyahatleriyle ekonomik iyileşmeye katkıda bulunan insanları cezalandıracak daha fazla çevre vergisinin getirmenin zamanı değildir. Havacılık için, iklim değişikliğiyle mücadelenin anahtarları, karbon offsetting dengeleme, sürdürülebilir yakıtlar ve radikal yeşil teknolojilere yapılan yatırımlar olmaya devam ediyor. ”

AR-GE’YE ESKİSİ KADAR YATIRIM YAPILABİLECEK Mİ?

Uluslararası Havacılık ve Uzay Sanayii Dernekleri Koordinasyon Konseyi Başkanı Eric Fanning ise “Üreticiler, gelecek nesil uçakları daha yakıt verimli hale getirmek için yılda milyarlarca dolar yatırım yapıyorlar, ancak COVID-19 kaynaklı sorunlar bu çabaları sürdürmeyi zorlaştıracak araştırma ve geliştirmeye yapılan yatırım düzeyini aynen korumayı güçleştirecek.

Hükümet ve endüstri liderleri, iklim değişikliğini ele alacak yenilikçi teknolojileri finanse etmek ve geliştirmek için işbirliği yapmanın yeni yollarını bulmalıdırlar” dedi.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.