Dünyada flamingolar için en önemli üreme alanlarından ve Türkiye’nin 305 önemli doğa alanından birisi olan Tuz Gölü’nde yeniden flamingo yavru ölümleri görüldü. Doğa Derneği Koruma Koordinatörü Levent Erkol, Tuz Gölü’nün yanlış su politikaları ve projeler yüzünden her geçen gün biraz daha kurumaya yaklaştığını söyledi. Erkol’a göre, gölde kurumanın sebebi küresel ısınmadan çok, yanlış su politikaları ve tarımsal sulama projeleri. Küresel ısınma gibi olguların etkisi olsa da kurumanın esas nedeni gölü besleyen su kaynaklarının önünün kesilmiş olması. Havzada yapılan baraj ve kanal inşaatları, on binlerce yasadışı kuyu ve aşırı su tüketen tarımsal ürünler, göle su akışını engelleyen tuzlalar Türkiye’nin en büyük ikinci gölünü kurutuyor. Öte yandan göl içinde yeni açılan tuzlalar, su dengesinin bozulmasını ve gölün kurumasını daha da hızlandırıyor.

“Kaçak kuyular kapatılmalı”
Levent Erkol, “Flamingolar kuruyan gölün batı kısmında kalan bir avuç sudan medet umuyorlar. Bu yıl da bölgede yaşayan doğa severler susuzluktan ölen en az 15 yavrudan oluşan bir grubu gözlemledi. Endişemiz bu sayının çok daha yüksek olması” dedi.Doğa Derneği uzmanları temel sorunu flamingo yavrularının, beslenebilecekleri su kaynaklarına ulaşamaması olarak gözlemledi. Tuz Gölü flamingolar için dünyadaki en önemli koloni yerlerinden biri. Burada her yıl 20 bin çiftten fazla flamingo yuva kuruyor. Tuz Gölü’nü yaşatmak için yöreye uygun, az su tüketen bitkilerin yetiştirilmesi, tarımda tasarruflu sulama sistemleri kullanılması ve kaçak kuyularla kapatılması gerekiyor.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.