Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Organik Tarım Birimi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ak, bir ürünün organik olup olmadığının bakarak ya da tadarak anlaşılamayacağını belirterek, sertifikası olmayan ürünlerin organik olarak satışının engellenmesi gerektiğini bildirdi.

Prof. Dr. Ak, yazılı açıklamasında, UÜ Ziraat Fakültesi olarak organik tarım konusunda eğitim alan lisans ve yüksek lisans öğrencilerine yaklaşık 65 dekarlık arazi üzerinde uygulamalı eğitim imkanı sağladıklarını aktardı.

Bu arazilerde tamamen organik koşullarda üretim gerçekleştirildiğini ifade eden Ak, herhangi bir kimyasal ilaç ve gübre kullanmaksızın yapılan üretim faaliyetlerinde insan sağlığını korumayı ve güvenli gıdalar yetiştirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Ak, burada öğrencilerin eğitimi ve stajlarının yanı sıra organik tarıma ihtiyaç duyan vatandaşlara da uygulamalı organik tarım eğitimleri verdiklerini belirterek, “Yaz mevsiminde domates, biber, patlıcan ve salatalık üretiyoruz. Kış mevsiminde ise lahana, pırasa ve brokoli gibi ürünler yetiştiriyoruz. Üretirken çevreyi koruyoruz, tüketirken de insan sağlığını koruyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakarak ya da tadarak anlaşılmaz
“Bir ürünün organik ürün olduğundan emin olabilmemiz için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen ve uluslararası akredite kuruluşlar olan kontrol ve sertifikasyon kuruluşları tarafından üretimin baştan sona denetlenmesi, organik tarıma geçiş sürecinin tamamlanması, organik ürün sertifikasının alınmış ve etiketinde mutlaka ‘organik ürün’ logosunun bulunması gerekiyor. Organik ürünlerle diğer ürünler arasındaki en önemli farklılık, organik ürünlerde insan sağlığını tehdit eden kimyasal ilaç ve kalıntı riskinin bulunmamasıdır. Bir ürünün içindeki kimyasal kalıntı düzeyini ise duyu organlarımızla değil ancak ileri teknoloji laboratuvar analizleriyle belirlenebilir. Bu nedenle bir ürünün organik ürün sayılabilmesi için mutlaka Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen ‘organik ürün’ logosunun bulunması gerekmektedir. Bu tarz sertifikası veya logosu olmayan ürünlerin organik olarak satışı engellenmelidir.”

Organik tarıma ilgi çok fazla
UÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Bilgili ise lisans öğrencilerinin stajları sırasında organik tarım parsellerinde hem eğitim verildiğini hem de üretim gerçekleştirildiğini belirtti.

Yüksek lisans öğrencilerinin de organik tarımla ilgili tezlerini bu arazilerde gerçekleştirebildiklerini aktaran Bilgili, şu bilgileri verdi: “Ayrıca farklı zamanlarda organik tarımla ilgili kurslar açıyoruz. Yoğun bir başvuru oluyor. Organik tarımla ilgilenen çok sayıda vatandaşımız var. İnsanlar nasıl organik üretim yapılacağını merak ediyor. Bizler de imkanlarımız doğrultusunda kurslar açıyoruz ve burada vatandaşlara organik tarım konusunda uygulamalı eğitimler veriyoruz. Geleceğe yönelik üniversitemizde bu uygulamanın daha da yaygınlaştırılması, bitkisel ve hayvansal üretimin birlikte ve daha büyük çapta yapılabilmesi adına bizler de çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Yakın zamanda hazırladığımız projelerimizi hayata geçirmeyi planlıyoruz.”

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.