Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), sürdürebilir ve kapsayıcı kalkınmanın önündeki en büyük engel olan iklim krizine karşı ortak hareket etmek amacıyla, “TSKB Yeşil Kuğu Platformu’nu” kurdu. Kamu-özel sektör ve STK temsilcileriyle, uluslararası kuruluşları, akademisyenleri, öğrencileri ve medya mensuplarını çatısı altında toplamayı hedefleyen Platform kapsamındaki ilk rapor “İklime Dair” başlığıyla yayımlandı.

TSKB Ekonomik Araştırmalar tarafından hazırlanan raporda, iklim krizine dair küresel ve ulusal gelişmeler, mücadele kapsamında hükümetlerin attıkları adımlar, iklim finansmanı ve konuya özel verilerle zenginleştirilmiş analizler yer alıyor. Raporda, küresel ısınmayla birlikte 2020 yılında gündeme gelen “Yeşil Kuğu” kavramının, finans ve ekonomi dünyasını derinden etkileme potansiyeline sahip, öngörülmesi güç nadir olaylara vurgu yapmak için kullanılan “Siyah Kuğu” kavramından çok daha yıkıcı etkiye sahip olduğuna dikkat çekiliyor.

Küresel bir sorunla mücadelenin ancak tüm kesimlerin farkındalığı, kararlılığı ve iş birliğiyle gerçekleşebileceğini kaydeden TSKB Genel Müdürü Ece Börü, küresel ısınmayla ilgili endişe verici gelişmelerin, “Yeşil İktisadi Toparlanmayı (Green Recovery)” kaçınılmaz kıldığına dikkat çekti.

“İKLİM LİDERLERİNİ ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”

Ece Börü, iklim kriziyle ilgili riskleri anlamak ve yönetmek için pek çok kurum ve kuruluşun koordine olması gerektiğinin altını çizdi. Devlet, özel sektör, sivil toplum ve uluslararası kuruluşları bu sürecin birer paydaşı olarak tanımlayan Ece Börü, küresel veya yerel tek aktörün çözümü sağlamasının mümkün olmadığını, koordinasyon ihtiyacının bir zorunluluk haline geldiğini belirtti. Pandeminin de Yeşil Kuğu riski gibi küresel etkilere sahip bir süreç olduğuna dikkat çeken Börü, ekonominin tüm aktörlerinin bu dönemde kazandıkları deneyimin iklim riskleri ile mücadeleye de ışık tutacağını söyledi.

Karşılıklı deneyim paylaşımı için uygun ortamı yaratmak, iyi örnek ve uygulamaları artırmak istediklerini kaydeden Börü, sözlerine şöyle devam etti: “TSKB Yeşil Kuğu Platformu üyelerine rapor ve bültenlerimizle düzenli bilgi paylaşımını sağlayarak, iklim krizi riski farkındalığını daha geniş sayıda paydaş ve sektöre yaymak istiyoruz. Ülkemizin iklim liderleriyle aktif iletişimi ve bu alanda yeni liderler yaratmayı da çok önemli buluyoruz.

“YEŞİL İKTİSADİ TOPARLANMA ADIMLARI”

Merkez bankaları ve uluslararası kuruluşların küresel ekonomik toparlanmayı desteklemek için büyük adımlar attığını ifade eden Ece Börü, hemen her ülkenin farklı iktisadi ve sosyal politikalarla ekonomisini desteklemeye çalıştığını hatırlattı.

Ece Börü, “Bu olağanüstü dönem, daha orta vadeli düşünen kişi, kurum ve kuruluşlar için pek çok sorumluluk da barındırıyor. Bugün tohumlarını atacağımız “Yeşil İktisadi Toparlanma” aslında nasıl bir yarın istediğimizin ipuçlarını taşıyacak ve bize çok önemli bir patika sunacak. Diğer bir deyişle, yarını tasarlamak elimizde. Sürdürebilir ve kapsayıcı kalkınmanın önünde büyük engel teşkil eden küresel iklim krizi riskiyle mücadele, bütün paydaşların farkındalığı, kararlılığı ve iş birliğini gerektiren önemli bir sorun.

“HEPİMİZİN AJANDASINDA YER ALMALI”

“Yeşil Kuğu” kavramı ile ifade edilen, iklimle ilgili düşük olasılıklı ancak yüksek yıkıcılıktaki riskleri belirten küresel senaryo, artık hepimizin ajandasında yer almalı. Bir yandan yeşil kuğu senaryosuyla mücadele, bir yandan da COVID-19 salgınının zayıflattığı iktisadi görünümü iyileştirmek için atılacak adımlar, kurulacak iş birlikleri, iklim kriziyle mücadeledeki başarımızı belirleyecek.

70 yıldır Türkiye’nin ekonomik, çevresel ve sosyal kalkınması için çalışan bir Banka olarak, konunun tüm paydaşlarını “TSKB Yeşil Kuğu Platformu” içinde birlikte düşünmeye ve çözümler üretmeye davet ediyoruz” dedi.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.