Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından yayınlanan “Global Renewables Outlook” (Küresel Yenilenebilir Enerji Görünümü) başlıklı raporunda 2050 yılına kadar yenilenebilir enerji sektöründe istihdam sayısının 4 kat artarak yaklaşık 42 milyon çıkacağı öngörülüyor.

Projeksiyonlarda işgücü içinde bölgesel bazda en büyük payı 15 milyon kişi ile Doğu Asya alacak. Güneydoğu Asya bölgesinin toplam istihdam içindeki payı 6.7 milyon kişi olarak hesaplanırken, Asya’nın diğer bölgeleri de 5.2 milyon kişiye yenilenebilir enerji sektöründe istihdam yaratacak.

AB DAHİL TOPLAM AVRUPA 4.4 MİLYON KİŞİ

IRENA verileri Kuzey Amerika bölgesi için 3 milyon kişi düzeyinde istihdam rakamı öngörürken, Avrupa Birliği’nde 2.7 milyon yeni istihdam yaratılacak. Avrupa’nın diğer ülkelerinde ise 2050 yılında toplam 1.7 milyon kişinin temiz enerji sektöründe çalışacağı hesaplanıyor. Böylece toplam olarak Avrupa kıtasında 2050 yılında 4.4 milyon kişi yenilenebilir enerji sektöründe çalışıyor olacak.

GÜNEY AMERİKA VE KARAYİPLER 3.2 MİLYON KİŞİ

Güney Amerika ve Karayipler bölgesi ise toplamda 3.2 milyon kişi ile istihdam sıralamasında önemli bir yer tutacak. Ortadoğu bölgesinin 2.1 milyon kişiye istihdam yaratması beklenirken, Sahraaltı Afrika bölgesinin de toplam işgücü için de 2 milyon kişi olacağı tahmin ediliyor.

IRENA öngörüleri, yarattığı istihdam yönünden ilk sırada güneş enerjisi sektörünün yer alacağını gösteriyor. İkinci sırada biyoenerji sektörü gelirken, istihdamda üçüncü sırayı rüzgar enerjisi alacak. 2050 yılında hidroelektrik santrallerin istihdam oranı daha düşük düzeylerde kalacak.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.