Uluslararası finans piyasalarında ve yeşil enerjiyle ilgili çevrelerde son dönemde en çok tartışılan konuların arasında temiz enerji yatırımlarının Corona sonrası dönem için hedeflenen ekonomik iyileşme ve toparlanmada önemli bir rol oynayabileceği yönünde. Yeşil tahvil ihraçlarının yeni dönemde daha çekici hale gelebileceği belirtiliyor.

Pandemi ve bunun sonucunda ortaya çıkan ekonomik durgunluk ve kriz ortamı nedeniyle üretim faaliyetleri yavaşladığı ve petrol başta olak üzere fosil yakıt kullanımı düştüğü için kısa vadede bu durum karbon salımını da azaltıyor. Ancak uzmanlar ekonomik durgunluğa bağlı karbon emisyonu azaltımları büyük olmasına rağmen, bu durumun geçici olacağını ve küresel ısınmayı yavaşlatmak için yeterli bir etki yaratmayacağını savunuyor.

GÜNEŞ VE RÜZGAR İÇİN SÖZLEŞMELER

Bloomberg’de yer alan konuya ilişkin bir yazıda bu dönemde ülkelerin bir çoğunun ağırlıkla yeniden toparlanma konusuna odaklandığını, yeşil enerji  odaklı reformların yakın dönemde yoluna gireceği öngörülse bile bu beklenti için kanıtların henüz zayıf olduğu belirtiliyor. Şirketlerin kendi rüzgar ve güneş enerjilerini satın almalarına izin veren satın alma anlaşmaları, Mart 2020’de geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla 2.1 GW’den 2.4 GW’ye çıktı. BloombergNEF bu anlaşmalardan kaçınma eğilimine bağlı olarak yeşil enerji temelli faaliyetlerde bir yavaşlama olabileceği uyarısında da bulunuyor.

Aslında şirketler, Paris Anlaşması uyarınca emisyon azaltımlarına ulaşmak için kendilerine bilimsel temelde hedefler koymaya devam ediyor. 2019’da bu kapsamda 53 şirket emisyon hedefini  belirlerken, 2020’de 100’den fazla şirket bu hedefleri açıklamış durumda. Ancak mart ayı ile birlikte emisyon taahütlerinde bir yavaşlama da görünüyor.

YEŞİL TAHVİLLERDE İHRAÇ HIZI MART AYINDA YAVAŞLADI

Bloomberg analizine göre, gelirlerini çevresel projelere bağlayan ve bu projelerin finansmanı için  yeşil tahviller oluşturabilen uzun vadeli hedefler, ileride özel finansman elde etme şansına da yakın görünüyor. Son verilere bakıldığında yeşil tahvil ihraç hızı mart ayında yavaşlasa da yavaşlama eğrisinin bir noktadan sonra yeniden yükselişe geçeceği öngörülüyor.

Yeşil tahvil performansına bakıldığında en azından piyasa çöküşleri döneminde bu tahvillerin Greenium (platinium benzetmesi) bir katkı sağlayabilecekleri belirtiliyor. Nitekim UBS analistleri mart ayı sonlarında yaptıkları analizde stresli piyasa dönemlerinde yeşil tahvillerin “düşük oynaklık ve daha küçük çaplı geri çekilişler göstermesini beklediklerini ve şimdiye kadar da eğilimin bu yönde olduğunu ifade ediyorlar.

YEŞİL TAHVİLLERİN SAVUNMACI YANI GÜÇLÜ

UBS Kredi Araştırma Bölümü Başkanı Thomas Wacker, “Yeşil tahviller yatırıma endeksli borçlanmalarda daha savunmacı ve koruyucu bir yöntem olduklarını kanıtladı.” dedi. Wacker, “Yeşil finansman bağlamında iyileşme biraz daha dikkat çekebilir” derken, pandemik kurtarma planları yenilenebilir enerji ve temiz teknolojiye 2008’deki resesyondan sonra olduğu gibi odaklanırsa, bu durumun daha fazla sayıda egemen fonun ve şirketin yeşil borç ihraç etmesinin temelini oluşturabileceğine dikkat çekiliyor.

Franklin Templeton Investments Avrupa Sabit Kıymetler Bölüm Başkanı David Zahn, “Yeşil tahvillerin bu performansı önümüzdeki birkaç yıl içinde karbon emisyonu miktarını sınırlamayı hedefleyen  politikalar koymaya çalışabilmeniz için iyi bir fırsattır.” yorumunda bulundu.

POLONYA’DAN DAHA FAZLA YEŞİL TAHVİL İHRACI

Yeşil tahviller genellikle yenilenebilir enerji ve verimliliği finanse etmek için kullanılırken projelerin çoğu toplu taşıma ve sürdürülebilir su yönetimi gibi kritik altyapıya da odaklanmış durumda. Öte yandan Doğu Avrupa’dan gelen olumlu bir işaret Avrupa’nın karbon salımı kapsamında en büyük kirleticisi olarak görülen Polonya’dan geldi. Yetkililer, daha fazla yeşil tahvil çıkarma planlarını sürdüreceklerini açıkladılar.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.